- En storebrors oppgave er å passe på lillesøsteren sin, vi prøvde å passe på deg, Nini

Familien Stoltenberg og en fullsatt Uranienborg kirke tok i dag farvel med Nini Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fullsatt Uranienborg kirke tok i dag farvel med Nini Stoltenberg.

51-åringen døde 27. juli etter lengre tids sykdom.

Innledningsvis sang Jens Stoltenbergs datter Catharina for sin tante, før den nærmeste familien holdt minneord: Først pappa Thorvald, deretter søster Camilla og tilslutt bror Jens.

- Hun var min lillesøster. Hun kalte meg storebrodern, eller bare brodern, sa Jens Stoltenberg innledningsvis.

- Camilla og Nini og jeg vokste opp veldig tett. Jeg og Nini delte rom og køyseseng, jeg i den øverste. hun i den nederste. Vi gikk på skole sammen.

Stoltenberg fortalte om flere minner fra barndommen, fra da han hadde ansvar for å flette håret hennes om morgenen, til han tok henne med til Cuba mens han var AUF-leder.

Han fortalte om hvor vondt det var å se sin lillesøster slåss mot rusen. En rørt Stoltenberg slåss med tårene:

- Fordi hun hadde evne til å spre så mye glede var det forferdelig vondt å se hvordan rusen skapte mørke. Jeg vil aldri forstå hvorfor Nini fikk så mye problemer, når Camilla og jeg hadde det så bra. En storebrors oppgave er å passe på, vi prøvde å passe på deg, Nini. Men dødens makt var for sterk, sa den tidligere statsministeren.

Hyllet datterens åpenhet - Hadde jeg kunnet kommunisere med Nini nå, så kunne jeg fortalt det det er fullt i Uranienborg kirke. At vi har fått hundervis av brev fra kjente og ukjente fra hele landet, sa en rørt Thorvald Stoltenberg.

Han kalte det «den verste sorg jeg har hatt».

- Det er meningsløst at Nini, 51 år gammel, skal dø før sine foreldre - før meg.

- Jeg slåss med sorgen. Det må man for å vende seg til den. Men jeg vil heller ikke gi slipp på den, det er noe jeg skal ta med meg resten av mitt liv. Det er en sorg jeg skal ta vare på, sa Stoltenberg senior om minnene om datteren.

Han fortalte at han ikke kommer til å lese opp den ferdigskrevede talen han har med, fordi da vil han bli så rørt at han bryter sammen. Men han ønsket å nevne noen poenger.

- Jeg vil frramheve hennes åpenhet, sa han.

- Da jeg i min tid skulle skrive bok, hadde vi familieråd. Nini sa at jeg ikke bare måtte skrive om solskinnsdagene, jeg måtte også skrive om det andre. Jeg sa at det var opp til henne, og kapittelet om henne skrev vi sammen.

Ut av helvete Det var da Thorvald Stoltenbergs biografi kom i 2001, at datterens rusmisbruk ble kjent for offentligheten. 

Han fortalte om datterens engasjement i ruspolitikken, og kampen for at at rusavhengighet skulle ses som en sykdom - ikke noe kriminielt.

De to hadde kontakt hver eneste dag, for at de sammen skulle ut «av det helvete hun hvar i», som Stoltenberg formulerte det.

- Kjære Nini, du er et fint menneske, det vil du alltid være. Du og jeg visste alle disse vanskelige årene, hvor glad vi var i hverandre, og den kjærligheten vil ikke forsvinne.

- Tenker vi fortsatt vil finne deg - I mer enn 20 år har jeg vært redd for at vi skulle miste deg. Nå har det skjedd. Men jeg tar meg i å tenke at vi fortsatt vil finne deg, sa Camilla Stoltenberg til sin søster.

FAMILIENS FARVEL: Thorvald, Jens og Camilla Stoltenberg tok i dag farvel med sin datter og søster Nini Stoltenberg.  Foto Nina Hansen
FAMILIENS FARVEL: Thorvald, Jens og Camilla Stoltenberg tok i dag farvel med sin datter og søster Nini Stoltenberg. Foto Nina Hansen Vis mer

- Elskede Nini, kjæreste søsteren min, jeg savner deg sånn, sa storesøsteren.

Nini Stoltenberg, som er datter av Thorvald Stoltenberg og søsteren til tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg, døde etter lengre tids sykdom.

Hun slet i mange år som heroinavhengig, og stod fram med rushistorien sin i 2001.

Siden ble hun kjent for sin kamp for bedre holdninger til og behandlingstilbud for rusmisbrukere, en kamp hun kjempet sammen med forloveden Karljohn Sivertzen som døde i fjor, og faren Thorvald Stoltenberg.

SE OGSÅ: Nini Stoltenbergs liv i bilder