Erling Segelstad. Foto: Scanpix
Erling Segelstad. Foto: ScanpixVis mer

- En strålende nyhet for et overarbeida barnevern

Audun Lysbakken får skryt for satsningen på barnevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Ildsjelen Erling Segelstad gikk hardt ut for halvannen måned siden og krevde at det statlige barnevernet skulle legges ned. Grunnen er at han mener det brukes for mye penger på byråkrati i det tunggrodde systemet, i stedet for at pengene går der hjelpen gis.

Med dagens budsjett kan det virke som om Regjeringen har hørt på Segelstad, med en dramatisk økning i bevilgningene til det kommunale barnevernet. Segelstad er også invitert til barne- likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakkens pressekonferanse.

«Lysbakken-pakke» Regjeringa øremerker 240 millioner kroner til det kommunale barnevernet. Disse pengene skal gå til opprettelse av 400 nye barnevernsstillinger.

- Dette er et løft - en «Lysbakken-pakke»! sier Segelstad til Dagbladet.

- Jeg må si at dette er en strålende nyhet for overarbeida barnevernsansatte i norske kommuner. Dette er et signal om at det arbeidet som gjøres i det kommunale barnevernet er viktig.

Segelstad er leder ved institusjonen Fagertun i Brumunddal, han har vært engasjert i barnevernsarbeid i en årrekke. Selv med et bra budsjett, mener han likevel veien er lang å gå. Spesielt på kunnskapsfronten.

- Uverdige forhold - Lysbakkens utfordring er å få satt barnevernet på den verdimessige dagsorden i norske kommuner. Det er umulig å vedta at 5-6000 norske kommunepolitikere skal ha innsikt og kunnskap om hvordan barnevernsbarn har det. Kommunepolitikerne bør skamme seg for hvor lite de vet om hvordan de mest utsatte barn og unge har det, sier Segelstad.

Han minner også om byråkratiseringen i barnevernet, som fortsatt er et problem.

- Budsjettet er et skritt i riktig retning, situasjonen er forferdelig i noen kommuner. Når en kommune som Ringsaker har 40 barn på venteliste, når kommuner bryter frister overfor fylkesmannen og ikke undersøker saker etter tre måneder, er det uakseptabelt. Det er forferdelig at barn lever under uverdige forhold, uten å få den hjelpen de har krav på.

FÅR SKRYT: Barneminister Audun Lysbakken. Foto: Scanpix
FÅR SKRYT: Barneminister Audun Lysbakken. Foto: Scanpix Vis mer