Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En studie i legemakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sosial- og helsedepartementet ønsket i fjor å kartlegge statsansatte legers ekstrajobbing og næringsinteresser på si gjennom en anonym spørreundersøkelse. Historien om hvordan dette gikk, er en studie i hvordan legene utøver makt i helsevesenet.
  • De statsansatte legene boikottet henvendelsen om å svare på spørreskjemaet, og Helsedepartementet la hele undersøkelsen på is. «Det kom melding fra Legeforeningen om at vi ikke skulle svare. Den fulgte vi lojalt,» uttalte Andreas Skulberg, tillitsvalgt for de 25 legene i Statens helsetilsyn til Aftenposten nylig. De legene som på vegne av staten utøver tilsynet med helsevesenet, satte altså lojaliteten til sin fagforening over lojaliteten til sin oppdragsgiver og arbeidsgiver.
  • Og ikke bare det, legene i Statens helsetilsyn spilte en nøkkelrolle i den vellykte fagforeningsaksjonen. Tillitsvalgt og spesiallege Skulberg forteller at de hadde kontakt med Legeforeningen da registreringskjemaet kom fra departementet, «...og på bakgrunn av det, skrev foreningen til medlemmene om at det var frivillig å svare». Hvilken rolle opptrådte Helsetilsynet da i? Som fagorgan som ga råd på et spørsmål som umulig kan høre inn under deres fagfelt? Eller som fagforening?
  • Slik har mange stridsspørsmål i helsevesenet fått sitt utfall: Gjennom personlige kontakter i et nettverk mellom leger ved de store sykehusene, i Den norske lægeforening, Statens helsetilsyn og Helsedepartementet, der sentrale personer hopper fra posisjon til posisjon, og hvor rollene er uklare når legenes økonomiske interesser eller profesjonsinteresser trues.
  • Når makt utøves på denne måten, er den vanskelig å kontrollere, og beslutningsprosessen vanskelig å etterprøve. I dette tilfelle er det liten tvil om at legene i statens øverste tilsynsmyndighet for helsevesenet bidro til å velte et arbeidsredskap staten trenger i sin styring av legedekningen. Snart får de i stedet meldeplikt om biarbeidsgivere og bierverv innført i lovs form.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!