Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En studie i løftebrudd?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen Bondevik har satt en uoffisiell verdensrekord i å løpe fra sine løfter. Den er en studie i løftebrudd. Ja, vil den noe annet enn å overleve?
  • Slik oppsummerer Dagsavisen Arbeiderbladet sin egen studie av regjeringen Bondeviks virksomhet etter to måneders liv. Andre observatører følger i de samme sporene. I Stortingets budsjettbehandlinger har særlig Arbeiderpartiet latt det gå sport i å minne om hva som ble sagt før valget. Regjeringspartiene klamrer seg viljeløst til makten og lar stortingsflertallet styre.
  • Vi føler oss langt fra kallet til å gå i forsvarsposisjon for den sittende regjeringen. Men det bildet som nå er i ferd med å tegnes, får vi ikke til å stemme med virkeligheten. Og da kan vi til og med se bort fra det tynne parlamentariske grunnlaget den har som maktbase.
  • I løpet av sin meget korte levetid har denne regjeringen klart å gjennomføre to store og meget kostbare sosiale reformer. Og det har den klart til tross for at flertallet i Stortinget egentlig er motstandere av både kontantstøtten og påplussingen til minstepensjonistene. Når har en regjering oppnådd noe tilsvarende?
  • Det synes også å være en utbredt oppfatning at regjeringen er tvunget til å føre en Europa-politikk stikk i strid med seg selv. Det er riktig i spørsmål som Schengen og veterinæravtalen. Men i hovedspørsmålet som gjelder Norges forhold til EU, kan jo denne regjeringen føre sin egen politikk gjennom EØS-avtalen. Det store flertallet i regjeringen ønsket denne avtalen som en varig ordning. Derimot var Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland tvunget til å føre en politikk de mente ville være bortimot en ulykke for Norge. I alle fall sa de det før folkeavstemningen.
  • Når det gjelder rekord i brutte valgløfter, kan både Arbeiderpartiets velgergaranti fra 1985 og Høyres skatteløfter fra 1981 være sterke kandidater. Det er mulig at også den sittende regjeringen vil kvalifisere seg til denne konkurransen. Men det er det for tidlig å vite noe om ennå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!