Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En styrke å bli utskjelt

Thor Gjermund Eriksen begynte i Dagbladet da opplaget var på topp. Nå tar han over ei avis som sliter med lesere, maktelite og økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HANS GODE VENN

, tidligere SV-leder Erik Solheim, sliter med å skape fred på Sri Lanka. Eriksen skal gjøre det samme i Dagbladet.

- Min jobb er enklere, slår han fast, et kvarter etter at de ansatte har klappet lenge og hardt for styrets valg.

SIDEN JOHN OLAV EGELAND

trakk seg som sjefredaktør i mars, har ryktene svirret i Dagbladet. Blir det nyhetsredaktør Markussen eller Thor Gjermund, eller kanskje NRKs Anne Aasheim? Og hvem vil seg selv så vondt? Opplaget går ned, 50 ansatte skal bort, og stormen etter saken om Tore Tønne har knapt stilnet. Statsministeren, NHO-presidenten, Røkke og Ap-lederen har alle blåst hardt mot Dagbladet.

Men Thor Gjermund vil: - Dette er en fryktelig spennende jobb, og jeg har stor tro på avisa. Dette kommer vi til å klare.

- Får Dagbladet ufortjent mye kjeft?

- Nei. Men det sier noe om Dagbladet som institusjon at vi blir lagt merke til. Det er en styrke. Tenk å jobbe i ei avis som ikke er utskjelt! Som aldri er kontroversiell og gjør folk opprørte. Da får vi det kjedelig da, sier mannen som inntil i går var politisk redaktør.

- Hva er den beste saken Dagbladet har hatt det siste året?

- Det er et sånt lurespørsmål. Det vil jeg ikke si. Vi har hatt mange gode saker det siste året.

- Hvilken sak husker du best?

- Det er selvfølgelig Tønne.

- Hvor mye har saken skadet Dagbladet?

- Det vet jeg ikke, men alle, også Dagbladet, skulle vært det tragiske utfallet foruten.

- Hva er feil med avisa i dag?

- Jeg vil ikke si vi er svake på noen områder, men vi skal satse enda mer på nyhetsjournalistikken. Ei avis vil alltid ha felt den kan bli bedre på.

- Du var med på Nye Dagbladet, får vi nå Splitter Nye Dagbladet?

- Nei, vi har gjennomført en stor prosess. Vi må hele tida forbedre oss, men tida for de store utredningene er over. Ei avis kan imidlertid aldri sette sluttstrek bak en utvikling. Den går videre.

- Avisa sliter spesielt på hverdager. Er vi i ferd med å bli et fritidsprodukt?

- Jeg håper ikke det. Men det er riktig at folk bruker aviser mer når de har fri og i ferier. Det er en styrke for oss at vi står så sterkt på lørdager med Magasinet.

- Kan avisa bli bedre ved å fjerne 50 ansatte?

- Vi er nødt til å ha en organisasjon som raskt kan snu seg. Problemet i dag er at inntektene ikke er store nok til å opprettholde dagens mannskap. Men jeg mener det er mulig å lage ei bedre avis.

- Er du fortsatt sosialist?

- Nei, jeg vil ikke kalle meg det i dag. Jeg føler meg vel med Dagbladets radikale liberale holdning.

- Med din bakgrunn som rådgiver for SV-leder Solheim, vil ikke Dagbladet da i enda sterkere grad kunne beskyldes for å være et SV-organ?

- Det har de ingen grunn til. Vi er kritiske til alle, spesielt de som har makt. Dessuten begynner det å bli 12- 13 år siden jeg jobbet for Solheim. I likhet med mange andre i pressen har jeg bakgrunn fra politikken. Men det er samfunnsengasjementet som driver en både i politikk og journalistikk.

- Hvorfor sluttet du i Dagbladet for å begynne i Aftenposten?

- Jeg hadde lyst til å lære noe nytt og forsøke et annet miljø. I likhet med Dagbladet er Aftenposten en profesjonell nyhetsorganisasjon.

- Og hvorfor kom du tilbake?

- Jeg kunne ikke motstå det da John Olav Egeland ringte. Jeg trives bedre her. Dagbladet er mer meg, både i lynne, holdninger og bakgrunn.

TIL TOPPS: Thor Gjermund Eriksen blir sjefredaktør i ei avis som for tida har problemer. Men han går på med krum hals, og ser på utfordringene som noe som skal mestres.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media