DEN ENE: For Loveleen Rihel Brenna (41) ble nabokona Vibeke Mostad (57) en viktig hjelper og venn. Møt Loveleen i nettmøte klokka 17.00 mandag. Foto: AGNETE BRUN
DEN ENE: For Loveleen Rihel Brenna (41) ble nabokona Vibeke Mostad (57) en viktig hjelper og venn. Møt Loveleen i nettmøte klokka 17.00 mandag. Foto: AGNETE BRUNVis mer

- En styrke å vokse opp med to kulturer

Loveleen Rihel Brenna mener det er viktig å fokusere på det positive med å ha to kulturer. Les svarene hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I helga fortalte Loveleen Rihel Brenna sin historie i Dagbladets Magasinet i forbindelse med den nye kampanjen «Du kan være den ene».

Klokka 17.00 i ettermiddag møter du Loveleen på nettmøte på Dagbladet.no. Send inn dine spørsmål nederst i artikkelen.

For Loveleen ble nabokona Vibeke Mostad (57) den ene som kunne hjelpe henne og sortere tankene og sette ting i perspektiv. For den unge indiske jenta ble det vanskelig å skulle gli inn i det norske miljøet samtidig som foreldrene krevde at hun skulle beholde mange av sine indiske verdier.

Selv ønsket hun sterkt å starte på sosionomutdannelsen, men foreldrene var opptatt av at hun måtte gifte seg. Da Loveleen var 18 år giftet hun seg med en indisk mann hun kun hadde brevvekslet med. Han flyttet til Norge, og hun mistet enda mer av sin norske identitet.

Før ekteskapet hadde hun takket ja til å være med i en tv-dokumentar om arrangert ekteskap, og til sist følte hun at dette ble hennes viktigste identitet. At hun skulle giftes bort. Alt annet forsvant.

- Jeg ville jo på tv, samtidig ante jeg ingenting om hvor vanskelig det skulle bli å snakke om disse tingene offentlig. Jeg måtte veie ordene mine på gullvekt, så jeg ikke sa noe som stigmatiserte, krenket eller ble feil for mine foreldre, min mann eller det norske samfunn. Jeg hadde vært ensom før, men nå mistet jeg helt identiteten min. Jeg ble ensbetydende med arrangert ekteskap. Det var det eneste folk ville snakke med meg om. Det var da jeg begynte å gå til Vibeke, sier Loveleen.

Hun ble aldri sosionom. Men i dag er Loveleen Rihel Brenna leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen og talskvinne for en million foreldre med barn i norsk skole. Hun har tre barn, og er gift med TV2s krimekspert Johnny Brenna.

Lurer du på hvordan Loveleen taklet kontrastene mellom det norske og det indiske? Hvordan du selv kan bidra til å hjelpe barn og unge som har det vanskelig? Eller vil du vite mer om Foreldreutvalget for grunnopplæringen? Send inn dine spørsmål!

Les mer om serien «Den ene» på Dagbladet.no/denene eller på Unicefs side: www.denene.no.
Her kan du også sende inn din egen historie.