- En styrke­demonstrasjon

Det symbolske besøket fra USAs kongressleder tirsdag ble møtt med protester fra Kina. Sistnevnte har varslet at «de ikke vil sitte stille», og er nå i regionen med store styrker.

USAs president Joe Biden svarte i mai ja på spørsmål om USA er villige til å involvere seg militært for å forsvare Taiwan. Tirsdag ankom Nancy Pelosi øya. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden. Foto: AP / NTB
USAs president Joe Biden svarte i mai ja på spørsmål om USA er villige til å involvere seg militært for å forsvare Taiwan. Tirsdag ankom Nancy Pelosi øya. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi ankom Taiwan seint tirsdag kveld, til sterke protester fra regjeringen i Beijing.

Like før flyet med 82 år gamle Pelosi og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei, fløy flere fly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

Samme kveld meldte Taiwans forsvarsdepartement at hele 21 kinesiske fly har flydd inn i det Taiwan definerer som en flyidentifiseringssone, ifølge Reuters.

- Når det gjelder den militære oppbyggingen fra kinesisk side er det ikke lett å følge med på hvilke skip og fly som inngår i øvelsen, sier Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

Blokkerer Taiwan

Kina har varslet en omfattende militærøvelse i seks regioner rundt Taiwan.

- Det danner nærmest en blokade, føyer Tunsjø til.

Han forklarer at det foreløpig er mest fokus på hva Kina mobiliserer i luft- og sjødomene rundt øyene, inkludert Kinanmen og Matsuo, men understreker at kineserne også mobiliserer på fastlandet.

- Vi har sett bilder av pansrede kjøretøy/vogner, sier Tunsjø, men presiserer at bildene ikke viser klart hva slags kjøretøy.

AVSKJED: Nancy Pelosi tar farvel med Taiwans utenriksminister Joseph Wu onsdag, etter å ha vært på beøk siden tirsdag kveld. Foto: AP / NTB
AVSKJED: Nancy Pelosi tar farvel med Taiwans utenriksminister Joseph Wu onsdag, etter å ha vært på beøk siden tirsdag kveld. Foto: AP / NTB Vis mer

Tunsjø mener at Taiwan blir blokkert som følge av Kinas oppbygging, som gjør det vanskelig med både import og eksport med skip eller fly, som øya er helt avhengig av.

Allerede før Pelosis besøk ble bekreftet, varslet Kina at «de ikke vil sitte stille» dersom besøket skjedde. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden.

- Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar til besøket.

- Styrkedemonstrasjon

I mai ble USAs president Joe Biden spurt om USA er villige til å involvere seg militært for å forsvare Taiwan, hvorpå Biden kontant svarte «ja».

Tunsjø sier at Bidens uttalelser har gjort Kina mer og mer opptatt av å bygge opp tilstrekkelig med militære styrker til å kunne gjenerobre Taiwan.

- Samtidig er uttalelsen et uttrykk for at maktbalansen stadig bikker mer i Kinas favør for hvert år som går, uttalte Tunsjø til Dagbladet tirsdag.

Tunsjø mener at Kinas tilstedeværelse i regionen er et ønske om å vise verden at de er en dominerende makt, samt sette Taiwan på plass som følge av Pelosis besøk.

- Dette er en styrkedemonstrasjon. Så mektige som Kina er nå, er det viktig for dem å demonstrere det militæret de har bygget opp. De er nok ikke klare til å gå til krig nå, men om kanskje 10-15 år. Da vil Kina ha spist opp det meste av forspranget til USA både teknologisk og økonomisk.

KRASSE UTTALELSER: Kinas utenriksminister Wang Yi mener enkelte amerikanske politikere leker med ilden. AFP / NTB
KRASSE UTTALELSER: Kinas utenriksminister Wang Yi mener enkelte amerikanske politikere leker med ilden. AFP / NTB Vis mer

Amerikanerne har uttalt at de har skip i området, blant annet hangarskipet USS Ronald Reagan. Ifølge Tunsjø opererer ikke hangarskipet alene, men har med seg en hangarskipsgruppe som oftest inkluderer en eller flere destroyere, fregatter og ubåter.

- I tillegg befinner et mindre hangarskip, USS Tripoli, seg i området, som ikke har langt nær så mange jagerfly som USS Reagan, men som opererer med jagerfly fra skipet.

Tilført styrker

Tirsdag ettermiddag uttalte en anonym kilde fra den amerikanske marinen at skipene er rutinemessig plassert, ifølge Reuters.

Også Tunsjø påpeker at amerikanske styrker alltid er til stede i regionen.

- USAs sjuende flåte som opererer ut fra Japan er alltid på plass. Det er ofte to hangarskip i regionen. Nå har de også tilført ytterligere overflatefartøy, men også fly, sier Tunsjø.

- Den amerikanske hæren er også utplassert i regionen, men ikke i så stor grad. Kina dominerer det asiatiske fastlandet og amerikanerne må konsentrere seg om å demme opp for Kinas marine. USA har marinefartøy i regionen, samt styrker i Sør-Korea og Japan, men det er ikke snakk om store styrker, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer