- En styrke­demonstrasjon

Det symbolske besøket fra USAs kongressleder tirsdag ble møtt med protester fra Kina. Sistnevnte har varslet at «de ikke vil sitte stille», og er nå i regionen med store styrker.

USAs president Joe Biden svarte i mai ja på spørsmål om USA er villige til å involvere seg militært for å forsvare Taiwan. Tirsdag ankom Nancy Pelosi øya. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden. Foto: AP / NTB
USAs president Joe Biden svarte i mai ja på spørsmål om USA er villige til å involvere seg militært for å forsvare Taiwan. Tirsdag ankom Nancy Pelosi øya. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi ankom Taiwan seint tirsdag kveld, til sterke protester fra regjeringen i Beijing.

Like før flyet med 82 år gamle Pelosi og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei, fløy flere fly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

Samme kveld meldte Taiwans forsvarsdepartement at hele 21 kinesiske fly har flydd inn i det Taiwan definerer som en flyidentifiseringssone, ifølge Reuters.

- Når det gjelder den militære oppbyggingen fra kinesisk side er det ikke lett å følge med på hvilke skip og fly som inngår i øvelsen, sier Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

Blokkerer Taiwan

Kina har varslet en omfattende militærøvelse i seks regioner rundt Taiwan.

- Det danner nærmest en blokade, føyer Tunsjø til.

Han forklarer at det foreløpig er mest fokus på hva Kina mobiliserer i luft- og sjødomene rundt øyene, inkludert Kinanmen og Matsuo, men understreker at kineserne også mobiliserer på fastlandet.

- Vi har sett bilder av pansrede kjøretøy/vogner, sier Tunsjø, men presiserer at bildene ikke viser klart hva slags kjøretøy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer