Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En surfer og en komiker dro til Afrika for å skaffe flere faddere. Her er filmen

- Folk lytter hvis du får dem til å le.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alt du ser av bistandsvideoer er basert på sorg og skyldfølelse. Her ville vi gjøre det motsatte, forteller Dex Carrington.

Stand-up-komikeren Jørgen Kjønø er nok best kjent som sitt alter ego Dex Carrington, som ledet det noe alternative og humoristiske reiseprogrammet «Dexpedition» som ble vist på MTV og VGTV for noen år siden.

I fjor dro han ut på en helt spesiell reise sammen med kompisen og filmskaperen Alex Lyngaas til Uganda. 

- Vi tenkte at det hadde vært gøy å lage underholdning med mening og fikk med oss Plan International Norge. Den røde tråden i filmen er at vi ønsker å lage en 30 sekunders reklame for å få flere til å hjelpe barna i Afrika, sier Lyngaas og fortsetter:
 
- Samtidig var vi veldig opptatt av å ha helt frie tøyler til å lage akkurat det det vi ville.

Selfiegenerasjonen Reisen har resultert i reiseskildringen «There is a chicken in Uganda called Adolf» som du kan se øverst i denne saken.

Her har filmskaperne valgt en heller utradisjonell metode for å skape engasjement.

-  Det var Dex' idé å spille på de egoistiske grunnene til å bli fadder. Jeg tenkte det var en vinn-vinn-greie. Dex sier de tingene mange ikke vil innrømme, forklarer Alex Lyngaas.

- Ligger det et bilde av meg på Instagram med masse afrikanske barn, øker min sosiale status. Alle tenker på seg selv, likes og seflies, utdyper Dex og fortsetter:

- Hvorfor ikke prøve å appellere til det? Jeg har alltid vært skeptisk til å sponse barn i Afrika. Fikk jeg meg selv til å ville gi, så ville jeg kanskje også få andre til å bidra.

Selvironi Han mener at humor er et sterkt virkemiddel.

- Folk er mer interessert i å lytte dersom du får dem til å le.

Både Lyngaas og Dex er likevel veldig opptatt av å påpeke at de gjør narr av seg selv og sin generasjon, og ikke menneskene de møter på underveis.

Tilfeldig møte Det er andre gangen Lyngaas er i Uganda.

Forrige reise ble også vel dokumentert i serien «Uganda Blues», som du kunne se her på Dagbladet.no for fem år siden.

- Det var en stor suksess, men det var enda flere som så på «Dexpedition» som ble sendt samtidig. Da tenkte jeg at det hadde vært kult å ta han med han Dex på min type reise, forklarer Lyngaas.

For et par år siden møttes de to tilfeldigvis på gaten og Lyngaas foreslo akkurat det.

Ble inspirert Uten å planlegge så altfor mye før de dro, kom de tilbake med 85 timer opptak.

Det har nå blitt til en 45 minutter lang skildring av deres opplevelser.

- Folket i Uganda lever veldig inspirerende. De danser og ler også i begravelser. De har det kjipt, men går ikke rundt og er lei seg hele dagen, forklarer Lyngaas.

Ny tilnærming Markedssjef i Plan International Norge, Espen Kristiansen, innrømmer at han har sommerfugler i magen i forkant av lanseringen.

- Jeg lurer selvsagt på hvordan dette vil mottas. Alle som ser det skjønner nok at manuset ikke kom fra oss, sier han fortsetter:

- Vi likte ideen gutta kom med, å utfordre måten man snakker på om bistand og det å kombinere humor med et alvorlig tema, forteller han.

Kristiansen tror at nettopp humorgrepene vil gjøre at mange vil kjenne seg igjen.

- Satiren her er først og fremst rettet mot det samfunnet vi lever i. Budskapet er heller ikke så annerledes enn det vi vanligvis formidler og vi er veldig fornøyd med resultatet.

Lever på «likes» Dex legger derimot ikke skjul på at han gleder seg til «likes» i sosiale medier ettersom bildene fra filmen skal postes.

- Det er en vinn-vinn situasjon: Jeg får likes, de får en brønn.

• Plan International Norge har bidratt med produksjonsstøtte til gjennomføringen av prosjektet, samt lagt til rette for Kjønø og Lyngaas under reisen i Uganda.

Hele Norges coronakart