Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En svært alvorlig episode

Norges ambassade i Sør-Korea har fått flere henvendelser fra bekymrede nordmenn.

INGEN TILTAK: Norges ambassade til Sør-Korea ser alvorlig på hendelsen, men iverksetter ingen beredskapstiltak. Foto: APF/Handout
INGEN TILTAK: Norges ambassade til Sør-Korea ser alvorlig på hendelsen, men iverksetter ingen beredskapstiltak. Foto: APF/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges ambassadør til Sør-Korea, ambassadør Didrik Tønseth, opplyser til Dagbladet at de på lik linje med andre ambassader ikke ser grunn til å iverksette spesielle beredskapstiltak for nordmenn i Sør-Korea.

- I halv tre tiden lokal tid begynte nordkoreansk artilleri å skyte på stillinger på øya Yeonpyeong i gulehavet like sør for delelinjen som deler de to landene. Sørkoreansk artilleri bevsarte ilden, og det var deretter sporadisk skyting i området, forteller Tønseth.

Resultatet ble at to sørkoreanske soldater ble bekreftet drept, tolv andre soldater og noen sivile skadd. 20 bolighus skal ha blitt truffet.

- TV-bildene fra stedet viser at røyk stiger opp, sier ambassadør Tønseth til Dagbladet.

- Alvorlig Han mener det ikke er noen grunn til å bagatellisere saken.

- Det er en alvorlig episode, men det har vært tallrike skuddvekslinger siden koreakrigen tok slutt. Både i 2002 og 2009 var det trefninger i samme område som førte til at flere liv gikk tapt, understreker han.

Han forklarer denne episoden nok skyldes detn uavklarte situasjonen i området og de siste års forverring i den politiske situasjonen mellom de to landene.

- Men det er ingen grunn til å tro at dette vil eskalere til noe mer, mener Tønseth.

- Destabiliserende Sør-Korea, Japan og Kina har alle hatt krisemøter om hendelsen. Japans statminister gjorde i dag klart at de ville iverksette beredskap.

- Det er klart at dette er ikke noe hyggelig. Det er jo destabiliserende for hele regionen når Nord-Korea ikke ønsker å stoppe atomvåpenprogrammet. Det er bekymringsfullt. Men langs grensen i den demilitariserende sonen, der soldater står oppstilt på begge sider, er det ikke tegn til bevegelser, sier Tønseth til Dagbladet.

Han opplyser at flere nordmenn har kontaktet ambassaden fordi de har vært bekymret for situasjonen.

Bekymrede nordmenn - Vi har vært i kontakt med noen fordi de har vært bekymret. Dette er i hovedsak familiemedlemmer fra Norge. Men vi har også snakket med flere av de som holder til her, blant annet flere av bedriftene, sier han.

Det bor ifølge ambassadøren rundt 1000 nordmenn i Sør-Korea.

- Men de fleste bor i Kodje og Busan, helt sør i landet. Det er langt utenfor rekkevidde av det som måtte skje ved en begrenset konflikt. Det er rundt 70 nordmenn i Soul-området, men også de er langt fra der dette skjer. Området dette skjer, er et isolert område langt ute i havet. Det er såklart ytterst alvorlig for de som bor der, men det er ingen tegn til at dette skal eskalere, understreker Tønseth.

Han mener koreanere flest trolig er relativt avslappet, til tross for at saken preger alle nyhetssendinger.

- Dette er en region der landene ikke alltid har de beste forhold til hverandre og alvorlige episoder ikke betyr krig.

Både USA og Storbritannia har fordømt angrepet fra Nord-Korea.

ALVORLIG: Ambassadør Didrik Tønseth understreker at det er en alvorlig sak.
ALVORLIG: Ambassadør Didrik Tønseth understreker at det er en alvorlig sak. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!