- En svært alvorlig situasjon

Forsvarsministeren orienterer om Hercules-flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Espen Barth Eide mener situasjonen er svært alvorlig etter at et Herkules-fly forsvant ved Kiruna i Sverige i 15-tida i ettermiddag.

Fem norske offiserer er savnet.

Kl 21 orienterte forsvarsministeren om statusen til flyet.

- Situasjonen er at vi i ettermiddag har mistet et C130J Hercules-fly. Det har forulykket i Nord-Sverige, på vei mellom Evenes og Kiruna. Det en svært stor leteaksjon på gang under svensk ledelse med omfattende norsk deltakelse, sier Barth Eide til Dagbladet.

Savnet
De fem ombord har status som savnet fordi man ikke har kommet frem til havaristen, sier han.

- Jeg vil understreke at jeg er svært bekymret for situasjonen, men håper selvfølgelig på det beste inntil det motsatte er bevist, sier

Forsvarsdepartementet sendte i 20.15-tida i kveld ut en feilaktig melding til media om at det savnede Hercules-flyet hadde styrtet og at de fem om bord hadde mistet livet.

ORIENTERTE I DAG: Forsvarsminister Espen Barth Eide, forsvarssjef Harald Sunde og generalinspektør i Luftforsvaret Finn Kristian Hannestad,. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ORIENTERTE I DAG: Forsvarsminister Espen Barth Eide, forsvarssjef Harald Sunde og generalinspektør i Luftforsvaret Finn Kristian Hannestad,. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Klokka 21.40 opplyser Cold Response til Dagbladet at flyet ikke er lokalisert eller funnet, og at søket foregår bredt.

- Dette er en av de verste beskjedene man kan få som forsvarsminister, sa  Barth Eide da han orienterte pressen.

Forsvaret gikk torsdag kveld ut med navnene på de fem som var om bord i Hercules-flyet som forsvant mellom Evenes og Kiruna. De fem savnede er Ståle Garberg, Truls Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne.
Forsvarsministeren opplyser at de nærmeste pårørende er informert, og at de blir ivaretatt av et profesjonelt apparat.

Leter for fullt
Store svenske og norske mannskaper leter fremdeles etter flyet i området øst for fjellet Kebnekaise. Norge bidrar blant annet med et Orion overvåkingsfly.

- Det er helikoptre i luften, og et 30-talls snøskutere med svensk redningspersonell og norske soldater, sier forsvarssjef Harald Sunde til Dagbladet.

SAVNET: Et Hercules-fly er savnet etter at det det på vei fra Evenes forsvant fra radar og samband omlag åtte mil vest for Kiruna like før klokka 15.
Foto: Fredrik Alm/SCANPIX
SAVNET: Et Hercules-fly er savnet etter at det det på vei fra Evenes forsvant fra radar og samband omlag åtte mil vest for Kiruna like før klokka 15. Foto: Fredrik Alm/SCANPIX Vis mer

Det er kjent at det var dårlig vær i området. Meterologisk institutt opplyser at det var vindstyrke på mellom full storm og orkan da flyet forsvant.

- Jeg vil ikke spekulere i årsakssammenheng. Det nedsettes en svensk havarikommisjon som støttes av en norsk militærkommisjon, sier Sunde til TV2.