Ap-festen i Bodø:

- En svakhet ved loven

Jusprofessor Hans Petter Graver har stor forståelse for at politisaken mot Ap-nestleder Bjørnar Skjæran ble henlagt, men han forstår også reaksjonene.

SLAPP STRAFF: AP-nestleder Bjørnar Skjæran blir ikke straffeforfulgt etter nachspielet i Bodø sist helg. Foto: Terje Pedersen / NTB
SLAPP STRAFF: AP-nestleder Bjørnar Skjæran blir ikke straffeforfulgt etter nachspielet i Bodø sist helg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- For at noen skal straffes må det være en klar lovbestemmelse som tilsier det. I dette tilfellet er det rent juridisk ikke lett å si om politikerne har fulgt loven eller ikke, derfor har jeg stor forståelse for at politiet velger å henlegge saken.

Det sier jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver, etter at politiet i Nordland besluttet å henlegge saken mot Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og sju andre, som etter Nordland Arbeiderparti sitt årsmøte hadde valgt å fortsette festen på et hotellrom.

KORREKT AVGJØRELSE: Jusprofessor Hans Petter Graver mener det var rett av politiet i Nordland og henlegge saken mot AP-nestleder Bjørnar Skjæran og sju andre Ap-politikere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KORREKT AVGJØRELSE: Jusprofessor Hans Petter Graver mener det var rett av politiet i Nordland og henlegge saken mot AP-nestleder Bjørnar Skjæran og sju andre Ap-politikere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I det lokale regelverket framkom det at man kunne gjennomføre arrangementer med inntil ti personer innendørs, mens det nasjonale regelverket tillot fem personer.

- For å kunne straffes for en handling er det i norsk rett et klarhetskrav, som innebærer at det må framgå tydelig i loven hvilke handlinger som kan føre til sanksjon ved overtredelsen, og hvilken personkrets det kan reageres mot. Slik politiet vurderer denne saken er dette kravet ikke oppfylt da det er direkte motstrid mellom nasjonale og lokale regler for regulering av arrangementer, skrev politiet i en pressemelding der henleggelsen kom fram onsdag.

Ikke et smutthull

Graver forklarer videre at smittevernloven hele veien har vært forankret i muligheten til å ha lokale tilpasninger, og mener at man da ikke kan kalle det et smutthull at reglene er ulike i forskjellige deler av landet. Eksempelet i Bodø viser likevel at regelverket totalt sett nå er blitt så komplisert at selv myndighetene mister oversikten.

- Smittevernloven bygger på at det først og fremst er kommunene som skal gi regler, men åpner for at staten også kan regulere, uten at den klart regulerer forholdet mellom kommunene og staten. Dette er en svakhet ved loven i en situasjon som den nåværende, sier jusprofessoren.

- Vanskelig juridisk spørsmål

Han vil ikke konkludere med om Skjæran og de sju andre Ap-politikere sitt nachspiel var innenfor lovens rammer eller ikke.

- Det er et vanskelig juridisk spørsmål. På den ene siden har de ikke fulgt det nasjonale regelverket, men samtidig har de holdt seg innenfor det som gjelder lokalt.

- Forstår du at man kan bli forvirret?

- Helt klart, men samtidig mener jeg at man ikke skal straffe dem for handlingen. En ting er hva man kommer fram til at er juridisk korrekt. Men i en situasjon som dette er det helt unnskyldelig å ta feil av hva som gjelder, og da kan man ikke straffes.

KLAR: Bent Høie gjestet Nyhetsmorgen på NRK, der forklarte han at de som kommuner med høyt smittetrykk ikke bør reise hjem til familie i påska. Bilder fra NRK. Vis mer

Fikk refs

Partileder Jonas Gahr Støre var ikke fornøyd da han fikk høre om nachspielet i Bodø.

- Dette er et klart og uheldig brudd på bestemmelser alle er pålagt å følge. Da må selvsagt politikere gå foran og respektere reglene, sa Støre til Dagbladet mandag.

Skjæran har selv også beklaget hendelsen.

- Jeg beklager veldig at jeg var til stede, det burde jeg ikke vært. For øvrig viser jeg til uttalelsen til Nordland Ap, skrev Skjæran i en SMS til Dagbladet.

Uttalelsen han sikter til er fra Tor Arne Ljunggren, fylkessekretær i Nordland Arbeiderparti:

- Etter første dag på årsmøtet var vi som organiserte møtet, og bodde på hotellet, samlet på en suite med god plass. Vi var, deler av kvelden, til sammen åtte personer, inkludert undertegnede, som bodde på rommet. Vi burde gjort en egen vurdering knyttet til å møtes etter middagen, på grunn av den nye avstandsregelen på to meter. Vi har gjort en feil. Dette beklager vi på det sterkeste, skrev Ljunggren i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer