En svart gentleman

Navn: Thabo Mbeki Alder: 57 Yrke: President i Sør- Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han røyker pipe. Ustanselig. Han har en betydelig samling kvalitetspiper som synes like viktig for ham som skjorta. Også røykeredskapet har bidratt til å ufarliggjøre ham: «Han både ser ut og oppfører seg som en engelsk gentleman. Terrorist kan han i hvert fall ikke være,» uttalte en høytstående britisk statstjenestemann etter et møte med ham mens han var leder for kontoret til ANC-president Oliver Tambo i eksil.

I går ble Thabo Mbeki innsatt som Sør-Afrikas president. Han er nesten et hode kortere enn Nelson Mandela, som i levende live har fått helgenglorie både hjemme og ute. Men han har i praksis vist seg som en stor politiker, kunnskapsrik som få, med utpreget humoristisk sans og betydelig karisma.

Som sønn av Govan Mbeki, medlem av ANCs «Hall of fame» sammen med Walter Sisulu, Oliver Tambo og Nelson Mandela, fikk han politikk og ideologi inn med morsmelka. Begge foreldrene var lærere, faren satt i mange år fengslet sammen med Mandela på Robben Island.

I 1962 forlot han Sør-Afrika, i første omgang frivillig. Men hans arbeid med å mobilisere studenter og ungdom til kamp mot apartheidpolitikken i hjemlandet førte til ordre om å pågripe ham - levende eller død. Han ble fengslet i Zimbabwe og ville utvilsomt blitt sendt tilbake til hjemlandet om ikke det britiske parlamentet hadde grepet inn. Han ble løslatt, og kom seg til England via Tanzania.

Ved universitetet i Sussex ble han MA i økonomi. Seinere gjennomgikk han militær trening i Sovjetunionen. Han fikk bånd til det sørafrikanske kommunistpartiet, men har aldri vært doktrinær og har bygd sine allianser på tvers av ideologi. Han gjorde rask karriere, fungerte i mange år som ANCs informasjonssjef og seinere utenrikspolitiske talsmann. Han har erobret partiet innenfra, vippet alle potensielle utfordrere, som Cyril Ramaphosa, over sidelinjen og har i ryggen et overveldende tillitsvotum gjennom det nylig avholdte valget, hvor ANC fikk 66,5 prosent av stemmene.

Nå skal han lede et land i alvorlig krise. Arbeidsledigheten er enorm, millioner bor i slum, utdanningssystemet er i krise. Landet ligger på verdenstoppen i kriminalitet; daglig drepes 65 mennesker, noe som får internasjonal kapital til å trekke seg ut.

Spissformulert må han dempe utålmodigheten hos de svarte og frykten blant de hvite. Mandela er overbevist om at han vil få det til. Vi andre får i hvert fall håpe.

<k>Sør Afrikas president Thabo Mbeki</k>