- En sverte- kampanje

NHO-president Jens Ulltveit-Moe føler seg utsatt for en sverte-kampanje og vil kjempe for sine posisjoner i næringslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELBU (Dagbladet): I går ettermiddag kom han sammen med resten av arbeidsutvalget i Norges Hovedorganisasjon til det landsens, men idylliske Selbusjøen Hotell, en times kjøretur nordvest for Trondheim. Men idyll preget ikke møtet de 14 medlemmene hadde i går kveld, der presidenten, Jens Ulltveit-Moe måtte redegjøre for Iran-saken og sin befatning med den. Etter en middag der blant annet ryper med rødvinsmarinerte pærer og multeparfait sto på menyen, fortsetter møtet i dag. Ulltveit-Moe må vente seg noen tøffe runder før hans endelige skjebne som NHO-president blir avgjort.

- Media har vært ubalansert, og det oppleves som en svertekampanje, sier Ulltveit-Moe.

Han gjentok at han ikke akter å trekke seg fra vervet. Han begrunner det med at han ikke har hatt noe direkte med Iran-saken å gjøre. Han mener også at hans selskap Umoe Schat-Harding ikke deltok i korrupsjon da de betalte 1,2 millioner kroner til et konsulentselskap for at de skulle hjelpe til med å løse en konflikt rundt et oppgjør for ni livbåter.

Sådd tvil

Selv om den videre granskingen skulle bekrefte at dette ikke kan kalles korrupsjon, så har Ulltveit-Moe sådd tvil rundt sin etiske standard. Flere, deriblant SV-leder Kristin Halvorsen, har hevdet at dette gjør ham uegnet som medlem i Statoils valgkomité. Også olje- og energiminister Einar Steensnæs gikk i går langt i å antyde det samme:

- Ulltveit-Moe må selv ta ansvar for og vurdere hvorvidt han kan ha den troverdighet, tillit og integritet som kreves for å sitte i Statoils valgkomité, sier Steensnæs.

Han har merket seg at konklusjonen som Umoe har kommet med når det gjelder Iran-saken, er foreløpig. Og det er ikke sikkert Statoil har tid til å vente på Iran-granskingen. Den skal gjøres av advokat Jan-Fredrik Wilhelmsen, professor Janne Haaland Matlary og tidligere Moelven-sjef Frode Alhaug.

På gangen

Jens Ulltveit-Moe må i dag trolig gå på gangen etter sin redegjørelse, slik at arbeidsutvalget uavhengig av ham kan vurdere saken.

En løsning kan være at presidenten trer ut av vervet mens granskingen av saken pågår.

<B>NERVØS:</B> Det var en spent og alvorlig Ulltveit-Moe som i går kveld forklarte seg for arbeidsutvalget i NHO. Tidligere på dagen frikjente han seg selv.