En syk bedrift

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • NSB må begynne å bry seg om kundene sine. Bedriften må utforme sine produkter etter de reisendes behov, mer enn bedriftens. Det er den eneste måten NSB kan vinne tillit tilbake på. Dagbladet avslørte den interne helsesjekken av NSB. Dokumentet forteller om en bedrift i dyp krise. Undersøkelsens kartlegging av problemområder er et positivt tiltak, men helsesjekken forplikter. Det vil ta lang tid å friskmelde NSB, men NSB har ingen tid å miste når bedriften skal vise at den virkelig bryr seg om sine kunder.
  • Konstituert direktør Arne Wam stilte et ultimatum: Den som ikke legger alle problemer på bordet, har ikke noe i NSB å gjøre. Det ble en tøff rapport om tilstanden i en bedrift som er blitt offer for urealistiske planer og omorganiseringer, og som har mistet sitt egentlige oppdrag av syne i løpet av moderniseringsprosessen. Mangelen på selvinnsikt i NSB har vært et av de alvorlige problemene i bedriften, blir det framhevet i rapporten. Nå er selvinnsikten nedskrevet og formidlet.
  • NSBs oppdrag er å drive transport av mennesker og gods på skinner i Norge på en sikker og effektiv måte. Toget står sentralt i et transportsystem som i framtida må bli mindre forurensende enn det er i dag. Oppgavene vil bli langtransport av gods i konkurranse med lastebiler, og transport av mennesker over middels og korte avstander i konkurranse med buss og fly. I dag taper toget på alle disse frontene.
  • Det ser ut til at det nå finnes en vilje til å forandre NSB. Bedriften bør snarest settes i stand til å gjennomføre forandringene ved at styret ansetter en leder med et sterkere mandat enn det en sjef som styret bare har konstituert, har fått. I Arne Wams periode som konstituert sjef har han allerede gjort det viktigste han kunne gjøre: Han har skaffet bedriften en plattform og et program for endring. Styret i NSB under ledelse av Statoil-sjef Olav Fjell må snarest avklare om Wam også har de andre forutsetningene som kreves for oppgaven.