I 2018 starter Mikael Nyseth
firma med oppdrag i utlandet.

Han gjør det han kan for å beholde
medlemskapet sitt i folketrygden.
Betaler skatt og trygdeavgift til Norge.

Året etter, på sin egen 40-årsdag,får han hjerneblødning oghavner i koma på Filippinene.

Da han våkner opp to uker seinere,
har han fått avslag fra Nav.

- En tabbe å betale skatt

Publisert

- Jeg har prøvd å gjøre alt riktig. Jeg har hatt forsikringer, betalt trygdeavgift, og skattet til Lillehammer kommune, forteller Mikael Nyseth (43).

Dagbladet møter ham hjemme i leiligheten på Lillehammer. Her bor han sammen med kona Angie, dattera Jeliann (14) og hunden Snowie (8).

Det er gått tre år siden han ble rammet av hjerneslag. Men han har ikke fått én krone i sykepenger.

For Nyseth ble meldt ut av folketrygden, etter lengre tids opphold i utlandet, til tross for at han har jobbet for et norsk firma, og betalt skatt og trygdeavgift til Norge.

- Det hadde vært bedre ikke å betale skatt til Norge. Da hadde jeg hatt mer sparepenger. Det var en tabbe, sukker Nyseth.

De første åra etter slaget,
var Mikael avhengig av rullestol.

Nå går han for det meste selv,
men må bruke stokk.

Vi skal tilbake til 2018. Etter mange år i Nordsjøen, starter Nyseth firmaet Balberg Consulting. Her skal han gjøre oppdrag for firmaer i Japan, Indonesia og Malaysia om hvordan kartlegge havbunnen og legge strømkabler under vann.

Basen skal være på Filippinene, hvor kona hans er fra. Planen er å være her i fire år, til desember 2022.

Oppholder du deg i utlandet i mer enn 12 måneder sammenhengende, opphører medlemskapet ditt i folketrygden.

Men Nyseth ønsker å beholde tilknytningen til Norge. Han eier fortsatt leiligheten på Lillehammer, og er skatte-registrert her. Også firmaet er registrert i Brønnøysundregistrene, og regnskapsføreren er norsk.

Før han flytter, ringer Nyseth Skatteetaten og spør om hvordan han kan jobbe i utlandet og fortsatt skatte til Norge.

- «Da må du starte et AS og ansette deg selv», svarte de. Så jeg gjorde det.

TRYGDEROT: Mikael Nyseth jobbet som sivilingeniør for et norsk firma på Fillippinene da han falt om med hjerneblødning. Han trodde han var medlem av folketrygden og hadde rett til hjelp, men nei! Reporter: Jorun Gaarder Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han søker frivillig medlemskap i folketrygden. Søknaden er registrert hos Nav i november 2018. Nyseth tror at alt er i orden, og reiser til Filippinene. Men:

- Dagen etter at søknaden ble mottatt, ble Nyseth bedt om utfyllende opplysninger. Brevet ble sendt til hans norske adresse da dette var adressen som ble oppgitt i søknaden og i folkeregisteret, forteller avdelingsdirektør Nav Arbeid og ytelser Innlandet, Per Morten Svenkerud.

Da Nav ikke får svar, avslår de søknaden ni måneder seinere. At Nyseth betaler skatt og trygdeavgift til Norge, hjelper ikke, skriver de i avslaget:

«Det at klager har betalt trygdeavgift i perioden han oppholdt seg på Filippinene, vil ikke endre denne vurderingen (...). Nav har ikke innkrevd trygdeavgift (...). Dersom klager ved en feil har betalt inn trygdeavgift i denne perioden, er det innkrevd av Skatteetaten.»

Når avslaget kommer, ligger Mikael Nyseth i koma på Filippinene.

Noen uker tidligere, 15. august 2019. Nyseth, som fyller 40 år denne dagen, merker at han har litt vondt i hodet.

- Jeg gikk for å spørre etter en Paracet. Så snudde jeg meg rundt, og så lå jeg på bakken.

Mer husker han ikke, før han to uker seinere våkner fra koma. Først tror han at han har brukket håndleddet. Men så får han øye på kona si, lillesøstera og mammaen sin, som har reist hit fra Norge. De står på utsida av glassveggen til der han ligger.

- Da skjønte jeg at jeg ikke hadde brukket håndleddet.

Nyseth har hatt et hjerneslag, en hjerneblødning. Selv mener han det skyldes «stress og høyt blodtrykk».

Ved kraftige hjerneblødninger, må hjerneslaget opereres.

For Nyseths del, er blødningen så kraftig at legene måtte fjerne en del av kraniet.

Halvannen måned seinere betaler Nyseth et privat firma for å frakte ham hjem til Norge i sykeseng, og for to leger som følger ham på flyet.

Her hjemme må legene operere inn en ny hodeskalle av plast, som bestilles fra Tyskland.

Fra den dagen han returnerer til Norge, anses Nyseth som medlem av folketrygden igjen.

Likevel oppfyller han ikke kravet til sykepenger fordi han ikke har vært i arbeid de siste fire uker.

- Begrunnelsen for avslaget på sykepenger, er at Mikael Nyseth ikke hadde jobbet siste fire uker før han ankom Norge. Nyseth hadde derfor ikke rett på sykepenger. Det er ikke medlemskapet alene som gir rett til sykepenger, forklarer Per Morten Svenkerud i Nav.

- Er det mulig — og forventer dere — at man begynner å jobbe med det samme man våkner fra koma etter et alvorlig hjerneslag?

- Selv om Nyseth har blitt pliktig medlem av folketrygden etter tilbakekomsten til Norge 29. september 2019, vil ikke det nye medlemskapet alene gi rett til sykepenger fra folketrygden. Nyseth må ha vært i arbeid som medlem av folketrygden i minst fire uker for å ha rett på sykepenger, svarer Svenkerud.

Mikael Nyseth får hjelp av familien til å klage på avslaget om frivillig medlemskap i folketrygden. Det endelige avslaget kommer i oktober 2019: Han hadde ikke sterk nok tilknytning til Norge, selv om han mottok lønn fra norsk arbeidsgiver.

Dagbladet spør Nav hvordan saksbehandlingstid på nesten ett år samsvarer med saksbehandling «uten ugrunnet opphold», slik forvaltningsloven krever?

Nav forklarer at de hadde bedt om utfyllende opplysninger i november 2018, men da de ikke fikk det, avslo de søknaden ni måneder etter, i august 2019. Saken ble tatt opp til ny behandling etter nye opplysninger, og endelig avslag ble gitt i oktober 2019. Klagen er behandlet av Nav Klageinstans, som opprettholdt avslaget i februar 2020.

- Slik vi ser det, er saken behandlet i tråd med forvaltningsloven, skriver Per Morten Svenkerud i Nav.

Fordi Nyseth er eneste ansatte i sitt firma, mener Nav han ikke kan anses som utsendt arbeidstaker.

I august fortalte Dagbladet om Bjørn Borgen, som skadet seg under et ferieopphold i Thailand. Norsk UD kunne ikke hjelpe til å dekke hjemreisen, og da han kom hjem etter to år på sykehus og pleiehjem i Thailand, var han meldt ut av folketrygden.

Marianne Evensen, nestleder i den frivillige organisasjonen Nav-oppryddingen, er helt sikker:

- Det er garantert flere enn disse to, sier hun til Dagbladet.

Tre år etter hjerneslaget, støtter Mikael Nyseth seg fortsatt til stokken. Venstre arm og venstre bein er fortsatt delvis lammet etter hjerneslaget. Språket har han fått tilbake.

Men noe Nav-støtte har han ikke fått.

Fastlegen hans har skrevet ut sykemelding, men det gir ikke grunnlag for sykepenger.

På skadetidspunktet var han forsikret med en yrkesskadeforsikring gjennom Gjensidige. De opplyser til Dagbladet at Nyseth har fått avslag på søknad om erstatning

- For at det skal bli erstatning for yrkessykdom, må sykdommen være omfattet av yrkessykdomsforskriften (offentlig lovverk). Hjerneblødning på grunn av stress og høy arbeidsmengde er ikke omfattet av forskriften, og kunden har derfor fått avslag, opplyser kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.

Nå lever Nyseth på oppsparte midler. Den eneste økonomiske stønaden han får fra norske myndigheter, er TT-kort på 2000 kroner i året, for å kjøre taxi til trening og fysioterapi.

UTEN RETTIGHETER: Mikael Nyseth (43) fikk hjerneblødning på 40-årsdagen sin. Da bodde han på Filippinene. Nå sitter han hjemme på Lillehammer uten trygderettigheter. Foto
UTEN RETTIGHETER: Mikael Nyseth (43) fikk hjerneblødning på 40-årsdagen sin. Da bodde han på Filippinene. Nå sitter han hjemme på Lillehammer uten trygderettigheter. Foto Vis mer

Nyseth reiser seg fra stolen og går mot ytterdøra for å lufte hunden Snowie. Det tar lang tid å bevege seg over stuegulvet. Sjømannen og sivilingeniøren har så vidt begynt å jobbe igjen.

- Jeg prøver å drive firmaet mitt ennå. Jeg må det, for jeg har ei kone og ei datter.

- Jeg har bidratt og betalt skatt til Norge i alle år, men får ingenting igjen, sier Mikael Nyseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer