- En tankevekker for oss alle

- Dette er en tankevekker for oss alle, sier Anne Enger Lahnstein om Kjell Magne Bondeviks sykemelding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun vil være fungerende statsminister i den perioden Bondevik er sykemeldt. Foreløpig dreier det seg om en uke. Lahnstein ber om arbeidsro for regjeringen og «går ut i fra» at Bondevik er tilbake til fremleggelsen av statsbudsjettet for Stortinget den 15. september.

Går som planlagt

- Budsjettarbeidet vil gå som planlagt uten Bondevik, var Lahnsteins klare melding under pressekonferansen fra Statsministerens kontor i formiddag.

- Vi vil opptre med ro og få gjort det som er nødvendig, sier Lahnstein, som ber om at statministeren nå får ro slik at han snarest mulig kan komme tilbake til jobben.

Lahnstein tror ikke Bondeviks fravær vil påvirke regjeringsarbeidet, og hun presiserte at fremdriften vil gå som planlagt. I den grad statsministeren ønsker å bli orientert om budjettet, vil han bli det.

Lahnstein karakteriserte Bondeviks sykdom som en tankevekker for alle. Presset mot Bondevik og media har vært svært tøff de siste ukene. Hun håper nå at Stortinget legger seg på en tone som er mer åpen.

Full tillit

- Anne Enger Lahnstein har full støtte i arbeidet med å lede budsjettforhandlingene, sier Valgerd Svarstad Haugland. På direkte spøsmål om hun trodde det kunne være de alvorlige budsjettlekkasjene i VG lørdag som utløste sykdommoen svarte Haugland nei.

Det er lege Bjørn Lande ved Kirkens familievernkontor som har sykemeldt Bondevik. Lahnstein ville ikke gå innpå hvorvidt Bondevik mottar behandling eller medikamenter av noe slag. Hun understreket derimot at det ikke var snakk om en depresjon, men en «depressiv reaksjon». Bondevik er ikke lagt inn på sykehus, men hviler ut hjemme.

ALVORSTYNGET: En alvorlig Anne Enger Lahnstein tror Kjell Magne Bondevik vil være tilbake allerede ved fremleggelsen av budsjettet. Hun overtar som landets statsminister i den perioden Bondevik er syk.