- En tapt uke

Regjeringen åpner for skjenking til kl 23. Det burde kommet for lengst, sier Frp.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene torsdag 13. januar. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en tapt uke for serveringsbransjen. Ettersom de har somlet så mye, har det kostet mye fordi de kunne holdt åpent. Dette har ført til tapte arbeidsplasser og at bransjen har tapt mye penger, sier helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Frp.

Partileder Sylvi Listhaug reagerer på kommunikasjonen fra regjeringen, som lettet på en rekke tiltak i dag - blant annet ved å åpne skjenking til kl 23.

- Det er kjempedårlig kommunikasjon fra regjeringen. Folk er forvirret, næringslivet er forvirret om hva som gjelder, sier Listhaug som nå er spent på hva som kommer i regjeringens tiltakspakke som kommer i morgen.

- Det blir helt avgjørende å se hva som kommer i morgen i tiltakspakken som rettes inn mot næringslivet.

KrF-leder Olaug Bollestad er heller ikke fornøyd med regjeringens kommunikasjon.

- Regjeringen må være forsiktig med å legge nye argumenter til hvorfor vi skal ha tiltak i samfunnet. Regjeringen fortsetter med uklarhet og forvirrende budskap. Det vi trenger nå er tydelighet, sier Bollestad, som er bekymret for kostnadene når økt testing skal erstatte karantene:

- Dersom det skal være mulig å få gjennomført til økt testing, må testene være tilgjengelige og gratis for absolutt alle som pålegges selvtesting. Her tenker jeg spesielt på foreldre som har flere barn og hvor det kan bli dyrt å kjøpe inn nok tester. Vi har ikke fått tydelige svar på om disse blir gratis for alle, men jeg forventer at vi får det.

Her er de nye coronareglene som regjeringen presenterte på kveldens pressekonferanse.

Høyre etterlyser coronasertifikat

Tone Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre, gleder seg over at vi nå er i en situasjon der regjeringen kan lette på de strengeste tiltakene.

Høyre etterlyser imidlertid at det blir fortgang i arbeidet med et coronasertifikat.

- Vi etterlyser fortsatt at regjeringen gjør grunnarbeidet og sender et forslag på høring om bruk av coronasertifikat som selvstendig tiltak. I dag er det bare anledning til å bruke sertifikat for å lette på tiltak, sier Trøen.

Rødts Marie Sneve Martinussen forventer at regjeringen kommer med omfattende støtteiltak til næringslivet når de presenterer den oppdaterte krisepakken i morgen.

- Å lette smittevernstiltakene er ikke nok for å unngå konkurser og redde arbeidsplasser i kultur, uteliv, servering og reiseliv, derfor forventer vi at de økonomiske tiltakene ikke bare handler om kortsiktig krisehjelp men er kraftige nok til å bygge opp igjen sektorene som har vært gjennom to beintøffe år og tatt store kostnader for å trygge oss alle, sier Martinussen.

Hun ber også regjeringen takke nei til forsinkelsesrenter på innbetaling av avgifter og skatter.

- I flere omganger har bedrifter fått utsatt innbetaling av avgifter og skatter for å komme over kneika. Men nå oppfører staten seg som en kjip forbruksbank med forsinkelsesrenter på 8 prosent på den akkumulerte gjelda, som alene skal gi 100 mill i inntekter for staten i 2022. Rødt er bekymret for at nye utsettelser bare vil forskyve problemet og at rentene som allerede har påløpt slettes for sektorer som har vært berørt av smittevernstiltak, sier Rødt-toppen.

- Rigide maksgrenser

Tidligere kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby gleder seg over at skolene nå kan operere tilnærmet normalt. Men Melby mener regjeringen er for puslete når det gjelder å åpne opp for arrangementer.

- Vi er skuffet over at det fremdeles er rigide maksgrenser på arrangementer. Nå må regjeringen raskt offentliggjøre grunnlaget for at utelivet og kulturen fremdeles må leve med sterke begrensninger på muligheten til å holde folk i arbeid, gi oss opplevelser og tjene penger.

Melby ber nå regjeringen presentere en gjenåpningsplan for Norge.

- Regjeringen bør følge opp med en plan for hvordan de vil slippe opp resten av tiltakene. Det har vi etterlyst siden desember.

Åpner fortsatt for søksmål

Jørund Rytman er administrerende direktør i SMB Norge, som organiserer små og mellomstore bedrifter.

SMB har tidligere varslet at de vurderer å saksøke staten for nedstengningen 13. desember.

- Vi er svært fornøyde med beslutningen om fjerne det totale skjenkeforbudet. Dette betyr at de fleste av restaurantene som nå er nedstengt vil kunne åpne dørene igjen om noen få dager, sier Rytman, som likevel fortsatt påpeker at de ikke har glemt nedstengningen i desember.

- Dette betyr ikke at vi avslutter prosessen med å få en rettslig vurdering av lovligheten rundt nedstengingen som ble gjort 13 desember. Det bedriftene i restaurant- og servicebransjen har vært igjennom den siste måneden har vært en enorm påkjenning. Noen bedrifter har allerede forsvunnet og mange flere vil aldri klare å hente seg helt inn igjen, sier Rytman.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer