En telefon for fred

En telefonprat forseglet i går et historisk gjennombrudd for fred mellom atommaktene India og Pakistan. De to landenes ledere sier ja til å drøfte Kashmir-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene om den eksplosive Kashmir-konflikten starter i februar. Striden om det delte området har siden 1947 utløst to av tre kriger mellom India og Pakistan. Våren 2002 var landene, som begge har atomvåpen, på randen av en tredje krig utløst av uroen i Kashmir.

Alt skal opp på bordet

Det historiske gjennombruddet kom etter en telefonsamtale mellom Pakistans president, general Pervez Musharraf og Indias statsminister Atal Behari Vajpayee. I en felles uttalelse går de inn for samtaler der alle konfliktspørsmål skal på bordet.

De to møttes ansikt til ansikt mandag på sidelinjen av et sørasiatisk toppmøte i Pakistans hovedstad Islamabad. Men det endelige gjennombruddet kom da de to lederne ringte hverandre i morgentimene i går.

En ulmende krig

Det var president Musharrafs løfte om å forhindre at områder under Pakistans kontroll blir brukt som utgangspunkt for «støtte til terrorisme i alle former» som var avgjørende for gjennombruddet. Løftet tolkes som stans i all pakistansk støtte til muslimske opprørere i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

India holder på Kashmir

Flertallet av folket i denne delen av Kashmir er muslimer og siden 1989 har væpnede grupper kjempet mot det indiske styret i delstaten. India sier at 40000 mennesker er drept i denne ulmende krigen og gir pakistanerne skylden for å utruste, trene og støtte opprørerne.

India har til nå nektet å drøfte Kashmir-konflikten uten at det blir en slutt på denne støtten. Indias standpunkt er at Kashmir er en del av deres land. Pakistan krever folkeavstemning i området der befolkningen selv får bestemme hvilket land de vil tilhøre.

Det var Pakistans president Pervez Musharraf som var mest ivrig på å få til samtaler med India.

Hardt presset

Han er under hardt press internasjonalt for å bryte alle forbindelser mellom den pakistanske staten og muslimske grupper som bruker terror som våpen, både i Kashmir og i Afghanistan.

Men Musharraf utfordrer samtidig sterke krefter i sitt eget militærvesen og i etterretningstjenesten. Helt til topps i hæren er det motstand mot den ensidige pakistanske våpenhvilen langs delelinjen i Kashmir og mot innrømmelser overfor India, får Dagbladet opplyst fra en kilde med nært kjennskap til militær- og etterretningsvesenet i Pakistan.

GJENNOMBRUDD: Indias statsminister Atal Bihar Vajpayee (t.v.) og Pakistans president Pervez Musharraf. I går snakket de på telefonen og det ble det endelige gjennombruddet som har tent håp om fred mellom atommaktene India og Pakistan.