Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En telefonspøk førte til at politiet drepte Andrew (28). Nå er tre menn tiltalt i saken

De to tiltalte erklærte seg ikke skyldig i retten onsdag.

DREPT: Her holder Lisa Finch opp et bilde av sin døde sønn Andrew Finch under en pressekonferanse i januar. Foto: Travis Heying / The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix
DREPT: Her holder Lisa Finch opp et bilde av sin døde sønn Andrew Finch under en pressekonferanse i januar. Foto: Travis Heying / The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 18-åring og en 19-åring erklærte seg ikke skyldig da de møtte for retten i Kansas onsdag. De er blant annet tiltalt for å ha motarbeidet offentlige myndigheter og bedrageri, skriver nyhetsbyrået AP.

Bakgrunnen for tiltalen er at de to dataspillentusiastene var involvert i en telefonspøk av typen «swatting», der personer ringer inn falske meldinger om at personer blir skutt eller drept.

Politimann skjøt Finch

Hendelsen det dreier seg om fant sted i romjula i fjor, da politiet i Wichita i Kansas rykket ut på det de hadde grunn til å tro var en svært alvorlig situasjon.

En person ringte dem og fortalte at han ved et uhell hadde skutt faren sin og at han nå hadde rettet våpenet mot moren og broren. Vedkommende truet seinere med å sette fyr på huset og spurte telefonoperatøren:

- Har du fått med deg adressen min?

Politiets Swat-enhet rykket ut til huset, forberedt på å takle en gisselsituasjon. Da 28 år gamle Andrew Finch dukket opp i døra, ba politiet ham flere fanger om å holde hendene opp og gå sakte.

Da en av politimennene oppfattet det som at Finch beveget den ene hånda ned mot livet, et sted der våpen ofte er skjult, avfyrte han ett skudd.

Noen minutter seinere døde Finch på sykehus.

Inne i huset fant politiet ingen tegn til at noen hadde blitt skutt eller holdt som gisler, og i dagene som fulgte ble det klart at 28 år gamle Finch hadde blitt offer for «swatting».

Krangel

Bakgrunnen er at den 18 år gamle mannen havnet i en disputt med en annen gamer, en 25 år gammel mann, mens de spilte spillet Call of Duty. Krangelen skal ha dreid seg om et pengebeløp, men det hele eskalerte raskt.

18-åringen utfordret 25-åringen til å «swatte» en bestemt adresse, en adresse som 19-åringen hadde søkt opp på nettet og fastslått var en bostedsadresse.

De fortsatte krangelen via Twitter, der 19-åringen skrev til 25-åringen:

- Prøv deg på noe! Jeg venter.

Noe han altså gjorde. 25-åringen ringte politiet og fortalte dem den falske draps- og gissel-historien.

Dersom de blir dømt kan 25-åringen og 18-åringen risikere livstid i fengsel. De må møte for retten i en føderal domstol.

I den første rettsrunden må de tiltalte møte for en retten i Kansas, før en ny sak i den føderale domstolen venter seinere.

19-åringen er ikke tiltalt for så alvorlige forhold som de to andre, men risikerer likevel opp til 20 år i fengsel.

Andrew Finchs mor, Lisa, fortalte i etterkant av hendelsen at hun satt igjen med mange spørsmål.

- Hva gir politiet rett til å skyte? Politiet drepte min sønn på bakgrunn av falske opplysninger, sa Finch.

Politimannen blir ikke straffet

Både hun og Andrews tante, Lorrie Hernandez-Caballero, ønsket at både personen som sto bak telefonsamtalen og politibetjenten som skjøt, ble holdt ansvarlig for sine handlinger.

- Personen som ringte tok min nevø, Lisas sønn, to barns far. Hvordan føles det å være en morder? spurte Hernandez-Caballero.

Men politimannen som skjøt kommer ikke til å måtte møte for retten for sin rolle i drapet. I april slo politiadvokat Marc Bennet fast at politimannens avgjørelse ble gjort «på bakgrunn av en falsk innringning» og at å tiltale ham «ville kreve bevis, og ikke etterpåklokskap».

- Familien er knust og skuffet av beslutningen. Andy Finch ble urettferdig og ukonstitusjonelt henrettet i sitt eget hjem, het det i en uttalelse fra familien i etterkant av politiets avgjørelse.

400 saker årlig

Ifølge FBI har de rundt 400 «swatting»-saker årlig, og også kjendiser har vært målskiva for spøkefugler.

I mars 2015 gikk politiet til en stor aksjon mot huset til rapperen Lil' Wayne, etter at en innringer fortalte at han hadde skutt fire personer der.

Politiet fant ingen skuddofre eller skadde personer i huset, og konkluderte med at det var et tilfelle av «swatting».

I tillegg har både Ashton Kutcher og Miley Cyrus vært utsatt for den livsfarlige telefonspøken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media