FØLGER SITUASJONEN: Forsvarsminister Leon Panetta og president Obama har tilbudt Algerie militær hjelp, men det skal ha blitt avslått. Arkivfoto:  Alex Wong/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX
FØLGER SITUASJONEN: Forsvarsminister Leon Panetta og president Obama har tilbudt Algerie militær hjelp, men det skal ha blitt avslått. Arkivfoto: Alex Wong/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIXVis mer

- En terrorhandling med bånd til al-Qaida

USAs forsvarsminister mener gisseltakerne er folk som uten å blunke dreper menn, kvinner og barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA er blant landene som har flere statsborgere blant gislene ved gassanlegget i Algerie, der situasjonen i 23-tida ennå var svært uoversiktlig.

Forsvarsminister Leon Panetta nøler ikke med å kalle hendelsene en terrorhandling. Overfor ABC News slår han også fast at gjerningsmennene ikke opererer isolert, men kan knyttes til al-Qaida-nettverket.

Panetta ville i kveld ikke spekulere i om det er riktig at gisselaksjonen er hevn for Frankrikes økte engasjement i konflikten i Mali.

- Men det jeg vet er at man har å gjøre med folk med bånd til al-Qaida, og at de er terrorister som vil begå terrorhandlinger. Og det er det de har gjort her, sier forsvarsministeren til ABC, og beskriver gisseltakerne slik:

- De har ingen respekt for livene til uskyldige menn, kvinner og barn. Det reflekteres av hva de nå har gjort i Algerie.

Forsvarsministeren gjør det klart at USA vil sette i verk «alle nødvendige og passende» tiltak for å håndtere gisselkrisen.

- USA tar det svært alvorlig når våre borgere blir satt i fare av terrorister, sier Panetta.

Tidligere i dag opplyste velinfomerte kilder til tv-kanalen at det var ti amerikanere blant gislene. Av disse skal fem være i sikkerhet, men de fem siste amerikanerne var ennå ikke redegjort for i 23.30-tida.

- Dette er langt fra over, sier kilden til ABC News.