- En terrorhandling

Tallet på omkomne etter eksplosjonen i et kjøpesenter i Finland er nå kommet opp i sju. Finlands statsminister Paavo Lipponen hevder eksplosjonen var en terrorhandling. Ingen har tatt på seg skylden for bomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finlands statsminister Paavo Lipponen uttalte lørdag morgen at han har opplysninger som tyder på at bomben var ment å gjøre mest mulig skade.

Kjøpesenteret Myyrmanni i Vanda, to mil nord for Helsinki, hadde en halvtime igjen før stengetid da eksplosjonen inntraff klokka 18.36 norsk tid fredag kveld. Smellet var så kraftig at deler av kjøpesenteret kollapset.

Mulig bombe

Først trodde politiet at det var gass som hadde eksplodert. Men eierne av kjøpesenteret opplyser at det ikke finnes gassledninger i den tre etasjer høye bygningen. Nå kan det ikke utelukkes at det var en bombe som gikk av.

- Vi har mistanke om at det har skjedd en forbrytelse, fordi det verken ble oppbevart gass eller eksplosive væsker i bygningen, sa operativ uteleder Mikko Maunukusela i Vanda-politiet tidlig lørdag morgen.

En lege har opplyst at de skadde og omkomne bar preg av å være truffet av skarpe metallsplinter.

- Vi samler nå all den informasjonen vi kan, og vi utelukker ikke noen ting foreløpig, sier politisjef i Vanta Seppo Kujala til AP.

Bombehunder går igjennom bygningen for å lete etter rester av sprengstoff.

Taket raste ned

Nærmere 2000 mennesker befant seg inne i det over 32.000 kvadratmeter store kjøpesenteret da det eksploderte. Mange fikk taket over seg da deler av det raste ned over dem. Tallet på omkomne er nå kommet opp i sju etter at en 37 år gammel kvinne døde i natt av skadene hun pådro seg.

- Dette er den verste ulykken siden andre verdenskrig i Helsinki, sier Eero Hirvensalo til nyhetsbyrået AP. Hirvensalo jobber som lege ved universitetssykehuset i Helsinki og har behandlet mange av de skadde i ulykken.

63 personer er så langt behandlet på sykehuset, flere er hardt skadd.

- Det hørtes en forferdelig eksplosjon med et voldsomt trykk og mye røyk. Noen flamme så jeg aldri, sier en kvinne som befant seg inne i senteret til Aftonbladet.

- To timer etter eksplosjonen hadde alle skadde blitt fraktet bort fra stedet. Alle sykehusene i Helsingfors-området ble satt i alarmberedskap etter eksplosjonen. En av de døde er ennå ikke identifisert.

Kilder: Associated Press, NTB og Aftonbladet

<B>BARN SKADD: </B>Det var flere barn blant de skadde. Et barn ble drept i eksplosjonen.
<B>ALARM: </B> Ambulanser fra hele Sør-Finland ble umiddelbart sendt til ulykkesstedet fredag kveld.
<B>FALT NED </B>Større deler av taket falt ned i det kraftige smellet.