En test av habilitet

Derfor bestilte Dagbladet en habilitetsvurdering av Jonas Gahr Støre, skriver sjefredaktør John Arne Markussen.

HABILITETSVURDERING: Advokatfirmaet Kvale har på oppdrag fra Dagbladet vurdert Jonas Gahr Støres habilitet i saken om millionstøtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk hvor hans venne Tschdui er styreleder. Dagbladets sjefredaktør forklarer hvorfor Dagbladet har bedt om en slik vurdering. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
HABILITETSVURDERING: Advokatfirmaet Kvale har på oppdrag fra Dagbladet vurdert Jonas Gahr Støres habilitet i saken om millionstøtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk hvor hans venne Tschdui er styreleder. Dagbladets sjefredaktør forklarer hvorfor Dagbladet har bedt om en slik vurdering. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre fant det ikke nødvendig å vurdere sin habilitet da Senter for nordområdelogistikk fikk tildelt 6 millioner kroner av departementet han er sjef for. Dagbladet har hele tiden ment at han burde tatt en habilitetssjekk på grunn av vennskapet til Felix Tschudi, hovedpersonen i stiftelsen.

På spørsmål om hvorfor han lot være å vurdere sin habilitet, har Støre blant annet sagt at han ikke ville pålegge embetsverket mer arbeid enn nødvendig.  Tirsdag den 20. mars, samme dag som Dagbladet hadde første oppslag om Støre-saken, sa utenriksministeren til TV2 Nyhetene: «Jeg er imot å be embetsverket gjøre mer enn de skal av fornuftig arbeid, så det har jeg ikke tenkt å gjøre.»

Jussen rundt habilitet er et av de sentrale spørsmål i saken. Underveis har Dagbladet - i likhet med en rekke andre medier - innhentet kommentarer knyttet til nettopp dette.  Ikke uventet spriker oppfatningene, skjønt det synes å være stor grad av enighet om at utenriksministeren hadde tjent på å få sin habilitet vurdert.

I en kompleks sak om økonomireglement og tilskuddsforvaltning, om journalføring og habilitetsregler - og om politisk skjønn, skal det løpende tas mange vanskelige redaksjonelle beslutninger knyttet til fortolkning av dokumentasjon, hva man bør publisere og hva man skal holde tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer