En test av habilitet

Derfor bestilte Dagbladet en habilitetsvurdering av Jonas Gahr Støre, skriver sjefredaktør John Arne Markussen.

HABILITETSVURDERING: Advokatfirmaet Kvale har på oppdrag fra Dagbladet vurdert Jonas Gahr Støres habilitet i saken om millionstøtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk hvor hans venne Tschdui er styreleder. Dagbladets sjefredaktør forklarer hvorfor Dagbladet har bedt om en slik vurdering. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
HABILITETSVURDERING: Advokatfirmaet Kvale har på oppdrag fra Dagbladet vurdert Jonas Gahr Støres habilitet i saken om millionstøtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk hvor hans venne Tschdui er styreleder. Dagbladets sjefredaktør forklarer hvorfor Dagbladet har bedt om en slik vurdering. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre fant det ikke nødvendig å vurdere sin habilitet da Senter for nordområdelogistikk fikk tildelt 6 millioner kroner av departementet han er sjef for. Dagbladet har hele tiden ment at han burde tatt en habilitetssjekk på grunn av vennskapet til Felix Tschudi, hovedpersonen i stiftelsen.

På spørsmål om hvorfor han lot være å vurdere sin habilitet, har Støre blant annet sagt at han ikke ville pålegge embetsverket mer arbeid enn nødvendig.  Tirsdag den 20. mars, samme dag som Dagbladet hadde første oppslag om Støre-saken, sa utenriksministeren til TV2 Nyhetene: «Jeg er imot å be embetsverket gjøre mer enn de skal av fornuftig arbeid, så det har jeg ikke tenkt å gjøre.»

Jussen rundt habilitet er et av de sentrale spørsmål i saken. Underveis har Dagbladet - i likhet med en rekke andre medier - innhentet kommentarer knyttet til nettopp dette.  Ikke uventet spriker oppfatningene, skjønt det synes å være stor grad av enighet om at utenriksministeren hadde tjent på å få sin habilitet vurdert.

I en kompleks sak om økonomireglement og tilskuddsforvaltning, om journalføring og habilitetsregler - og om politisk skjønn, skal det løpende tas mange vanskelige redaksjonelle beslutninger knyttet til fortolkning av dokumentasjon, hva man bør publisere og hva man skal holde tilbake.

Det er ikke uvanlig at Dagbladet og andre redaksjoner inviterer eksterne kompetansemiljøer eller eksperter til å skrive opplysende om, eller kommentere, saker som ruver i nyhetsbildet. Ikke minst har vi sett mye av det i terrorsaken, i forsvars- og sikkerhetspolitikk, i miljø- og energisaker, i kompliserte spørsmål knyttet til medisin og forskning.  

Denne gangen har vi gått litt lenger. Vi ønsket en noe grundigere vurdering om habilitetsregler i forvaltningen for ytterligere å kvalitetssikre våre redaksjonelle vurderinger i Støre-saken og andre saker der statsråder deler ut penger.  

Derfor ba vi advokatfirmaet Kvale, som Dagbladet bruker i ulike sammenhenger, gjennomføre en habilitetsvurdering av Støre i den aktuelle saken.

Det ble ikke lagt noen føringer for retning eller konklusjoner. Kvale ble bedt om å vurdere Støres habilitet på grunnlag av den generelle pressedekningen - inkludert de svar og redegjørelser som Utenriksdepartementet har gitt i sakens anledning, og synspunkter framført av Rederiforbundet og Felix Tschudi selv.   

Notatet fra Kvale, i noe forkortet form, offentliggjøres i dag som kronikk på våre debattsider.  

Vurderingen er levert som et ordinært advokatoppdrag. Den kan ikke erstatte den habilitetssjekk som utenriksministeren sjøl burde tatt initiativet til. Men den kan være et bidrag til å forstå hvorfor det hadde vært naturlig at utenriksministeren ba om en slik test.

DAGBLADETS SJEFREDAKTØR:  - Vurderingen er levert som et ordinært advokatoppdrag. Den kan ikke erstatte den habilitetssjekk som utenriksministeren sjøl burde tatt initiativet til. Men den kan være et bidrag til å forstå hvorfor det hadde vært naturlig at utenriksministeren ba om en slik test, skriver John Arne Markussen. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
DAGBLADETS SJEFREDAKTØR: - Vurderingen er levert som et ordinært advokatoppdrag. Den kan ikke erstatte den habilitetssjekk som utenriksministeren sjøl burde tatt initiativet til. Men den kan være et bidrag til å forstå hvorfor det hadde vært naturlig at utenriksministeren ba om en slik test, skriver John Arne Markussen. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer