- EN THRILLER: Næringsminister Trond Giske (Ap) var torsdag kveld på valgvake hos det norske arbeiderpartilaget i London.
Foto: Trine Andersen / SCANPIX
- EN THRILLER: Næringsminister Trond Giske (Ap) var torsdag kveld på valgvake hos det norske arbeiderpartilaget i London. Foto: Trine Andersen / SCANPIXVis mer

- En thriller av et valg

Mener næringsminister Trond Giske (Ap) om valget i Storbritannia, der ingen av partiene ligger an til å få rent flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den store overraskelsen er at Liberaldemokratene, som alle eksperter har spådd et godt valg, ifølge valgdagsmålingen får ett sete mindre enn etter valget i 2005.

De konservative ligger an til å bli største parti med 305 seter i Underhuset, viser en korrigert valgdagsmåling fra BBC, ITV og Sky.

Labour ligger an til å få 255 seter i Underhuset, mens Liberaldemokratene ligger an til å vinne 61 seter, viser valgdagsmålingen, som ble lagt fram da valglokalene stengte torsdag kveld. De siste 29 setene går til andre partier.

Et slikt utfall vil bety at ingen partier får rent flertall i Underhuset. Det vil være første gang en slik situasjon oppstår siden 1974. For å få rent flertall må ett av partiene vinne minst 326 av de 650 setene.

- Alle skuffet

- Valgdagsmålingen skuffer alle. De konservative er skuffet over ikke å få rent flertall, Liberaldemokratene over at de ikke har fått framgang, og Labour over et dårlig resultat, sier Trond Giske til NTB.

Han følger opptellingen etter valget fra en lokal Labour-valgvake i Brixton sør i London.

- Her er stemningen avventende, sier han.

Dersom valgdagsmålingen viser seg å stemme, vil Labour som sittende regjeringsparti ifølge den britiske konstitusjonen ha førsteretten til å forsøke å danne regjering.

Ettersom ingen partier har flertall alene, må det dannes en mindretallsregjering eller en flertallskoalisjon. Det kan derfor ligge an til flere dager med harde forhandlinger mellom partiene.

Venter konservativ regjering

Professor Simon Hix ved London School of Economics mener at skulle valgdagsmålingene stemme, er det mest sannsynlige en konservativ mindretallsregjering. Men han kan også se for seg en koalisjonsregjering bestående av både Labour og Liberaldemokratene, med støtte av mindre partier i Skottland og Nord-Irland.

- Men det er mange usikkerheter med denne målingen. En fem-seks seters endring kan gjøre store utslag. Får De konservative under 300 stemmer, tror jeg de vil få store vansker med å danne regjering, sier Hix.

- Valgdagsmålingen er utgangspunktet for mange interessante samtaler fredag, sier han lakonisk.

Valgdagsmålingen er gjennomført ved 130 valglokaler, og over 20.000 velgere har deltatt. I 1992 viste valgdagsmålingen at resultatet ville bli at ingen partier fikk rent flertall, men den gang endte De konservative opp med å få rent flertall.

Stengt ute

Liberaldemokratene gjorde et realt byks på gallupen etter at partileder Nick Clegg gjorde det sterkt i den første TV-sendte partilederdebatten foran valget. Analytikerne er derfor samstemte i at den svake valgdagsmålingen er overraskende.

Venstres leder Trine Skei Grande befant seg valgnatta på valgvake hos Liberaldemokratene i Kingston i Sør-England.

- Her er de litt stresset over hva som skjer i Nick Cleggs valgkrets der velgerne ble stengt ute. Velgerne har stått i kø i timevis og ikke fått stemt, sier Skei Grande.

Ifølge BBC er politiet blitt tilkalt til flere valglokaler for å fjerne sinte velgere som ønsket å stemme, men som ble avvist da dørene ble stengt klokka 22.

Situasjonen åpner for rettslig etterspill, særlig om marginene er små. Enkelte observatører sier at Labour kan bli verst rammet, siden konservative velgere har en tendens til å stemme tidlig, mens Labour-velgere kommer senere.

(NTB)