En tidlig fugl

Rodney Rothman syntes 40 år var for lenge å vente på den nye «senioralderen». Han pensjonerte seg grytidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TENÅRINGSALDEREN vokste fram etter krigen. Nå kommer en ny alder. Seniorperioden.-  Det er ei fri seniortid, der man er eldre, men ikke gammel. Man svinger golfkøllene i en livsfase man ikke hadde før.Dette sa forsker ved NOVA, Svein Olav Daatland, nylig til Dagbladet. Ikke alle har tålmodighet til å vente på denne alderen. Amerikanske Rodney Rothman bestemte seg for å hoppe av rotteracet i New York og Los Angeles. Han solgte alt og flyttet til pensjonistområdet Boca Raton i Florida - i en alder av 28 år. I leilighetskomplekset Century Village fikk han leie et rom hos en enke med to katter og tre fugler.-  Jeg ville se om den harde jobben jeg drev med, ville føre fram til noe jeg ønsket - og ettersom jeg er jødisk ville jeg nok ende opp her uansett.

GANSKE KULT, sier han nå om sitt nye liv ved svømmebassenget med golf og bingo innen rekkevidde. Rothman var utbrent etter flere år som tekstforfatter og vitsemaker for «Late Show with David Letterman» og arbeidsledig etter at hans del av showet ble skrinlagt. Til The New York Times forteller han at det beste ved seniorlivet i Florida er å ikke bli veid og vurdert hele tida.-  I min bransje blir du bedømt uavbrutt. For meg er det noe veldig attraktivt i å kunne bevege seg rundt i en verden av bestemødre og bestefedre som ikke skal gi deg karakterer hele tida.

SELVSAGT har han skrevet bok om sin tidlige seniortilværelse. Den heter «Early Bird» med undertittelen «minner fra en prematur pensjonering». Den kom ut i USA på forsommeren og et tv-program er på trappene. Hans beretning er ikke helt uproblematisk, fordi Rothman har fortid som litt lurvete gonzojournalist. Midt i dot.com-bonanzaen i 2000 snek han seg inn i et av de oppblåste dataselskapene, lot som om han jobbet der og skrev en artikkel om vanviddet. Han ble knepet i flere feil og snarveier, men denne gangen forsikrer han og forlaget at tingene stemmer. Direktøren i Century Village bekrefter at Rothman har bodd der, men tror 31-åringen nå har flyttet tilbake til Los Angeles. Det har han.

RINGEN ER SLUTTET når Rothman skal beskrive hvordan livet i seniorgettoene leves. Han underbygger fullstendig Daatlands sammenlikning med tenåringsalderen. -  Livet i Century Village er som en slow-motion-utgave av ungdomstida på videregående skole, sier han. Klikker og sosial utstøting dominerer. Noen er bestevenner, andre føler seg helt utestengt. Vertinnen hans som sørger over sin avdøde mann, går på antidepressiver og er foraktet av de andre damene ved svømmebassenget fordi de synes hun er snål. En ulempe er det også at ambulansene farer inn og ut av området hele tida.