Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset - Afrika

- En tidsinnstilt bombe

Eksperter og bistandsorganisasjoner er bekymret for hva som vil skje når coronaviruset begynner å spre seg i Afrika.

RYKKER UT: Laboratoriespesielt på vei til karanteneområde for mennesker som har vært i kontakt med den første kenyanske personen som fikk påvist coronaviruset. Det første kenyanske tilfellet ble registrert 13. mars. Bilde tatt søndag. Foto: AFP / NTB scanpix
RYKKER UT: Laboratoriespesielt på vei til karanteneområde for mennesker som har vært i kontakt med den første kenyanske personen som fikk påvist coronaviruset. Det første kenyanske tilfellet ble registrert 13. mars. Bilde tatt søndag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Søndag meldte Verdens helseorganisasjons (WHO) regionkontor i Afrika på Twitter om 273 registrerte tilfeller av coronaviruset i Afrika. Det var da registrert tilfeller i 26 land, og seks registrerte dødsfall.

I løpet av helga ble det registrert tilfeller i Rwanda, Ekvatorial-Guinea og Namibia. Dette melder Science Magazine, tidsskriftet til American Association for the Advancement of Science (AAS), søndag.

- Min bekymring er at vi har å gjøre med en tidsinnstilt bombe, sier dataingeniør Bruce Basset ved University of Cape Town til tidsskriftet. Han har jobbet med å spore viruset siden januar.

Bekymret for klinikker

Leger uten grenser har over 40 000 ansatte i 70 land. Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum forteller at coronaviruset bekymrer dem dypt.

BEKYMRET: Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BEKYMRET: Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Dette er en pandemi, og vi bekymrer oss for alle de menneskene som lever i land med dårlig tilgang på helsehjelp, og hvor en høy andel av befolkningen er sårbare, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at organisasjonen primært har to bekymringer.

- Reiserestriksjoner kan gjøre det vanskelig å få ut folk og materiell, og å opprettholde eksisterende sykehus og klinikker for folk i nød. Inntil videre er ikke det et stort problem, men vi forbereder oss på at det kan bli det.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

- Alvorlige konsekvenser

Det andre er hva som skjer når viruset begynner å spre seg i landene Leger uten grenser jobber i.

- Det gjelder absolutt det afrikanske kontinent, men også flyktningleirene i Bangladesh, hvor en million mennesker bor svært tett under veldig uhygieniske forhold. De samme gjelder de krigsramma i Jemen, Syria og Afghanistan, sier Hurum.

Alle medarbeidere i organisasjonens 400 prosjekter driver nå helseopplæring i påvente av økt corona-smitte i utsatte områder. De følger også nøye med på utviklingen.

- Vi er klare på at dersom spredningen blir veldig høy, som det er grunn til å frykte, vil konsekvensene bli svært alvorlige. Da vil vi ikke kunne gi all den hjelpen som trengs til dem som blir mest kritisk syke.

- Mange vil dø

Afrikanske land som Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan og Kongo kan bli hardt rammet, sier hun.

- Det er land i konflikt, med store befolkningsgrupper på flukt. Mange er også allerede rammet av sykdommer som meslinger og kolera.

Også i Haiti lever den fattige befolkning tett, og helsevesenet er ikke rustet til å møte et eventuelt masseutbrudd, forteller Hurum.

Hun viser også til at det er mye vi ikke vet om viruset.

- Vi vet ikke hvordan viruset vil spre seg i varmere land. Vi vet heller ikke hvordan det vil ramme befolkningen i land hvor flere yngre er underernært eller rammet av sykdommer som hiv/aids og tuberkulose. Derfor må vi forberede oss på den verst tenkelige situasjonen, og heller være glade hvis det ikke slår ut.

- Hva er den verst tenkelige situasjonen?

- Det er at verken vi, lokale helsemyndigheter eller andre organisasjoner kan gi den intensivbehandlingen som trengs i stor nok grad. Da vil mange mennesker komme til å måtte dø av denne sykdommen.

KRISEPAKKE: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om den økonomiske krisepakken som ble lagt fram i dag. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Mangel på vann

Aurora Nereid er daglig leder i Fellesrådet for Afrika. Hun sier at de enkleste forholdsreglene kan være utfordrende å gjennomføre i afrikanske land.

- Utfordringene er helt annerledes enn de vi har her. Folk bor tettere sammen, og man har flere fattige i befolkningen som ikke har råd eller mulighet til å komme seg til legen. Vi ser at mange skriver at de ikke har vanntilgang og lurer på hvordan de skal vaske hendene, sier Nereid til Dagbladet.

Søndag erklærte Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa at corona-pandemien er en nasjonal krise, ifølge Science Magazine.

- Aldri tidligere i vårt demokratis historie har vi stått overfor en så alvorlig situasjon, sa Ramaphosa i den TV-sendte talen. Han opplyste også om at landet innfører strenge regler.

Blant annet innføres reiserestriksjoner, skoler stenger og store forsamlinger forbys.

Nereid tror tiltakene bare er begynnelsen.

- Det vil bli spennende å se hva utviklingen vil være. Sør-Afrika er for mange andre afrikanske land et foregangseksempel. Men det vil slå forskjellig ut i ulike land, og jeg tror ikke det skal mye til før viruset sprer seg mer, sier hun.

Ikke hysteri

Håkon Angell Bolkan er postdoktor ved NTNU, og forsker på global helse. Han har blant annet jobbet i Vest-Afrika, og sier at fokuset først og fremst er å begrense smitte.

- Derfor har flere land innført karantene for alle som vil inn i landet. Helsevesenet har nok et dårligere utgangspunkt for å takle dette. I Sierra Leone, med sju millioner innbyggere, er det bare ett laboratorium som kan teste om man er smittet av coronavirus, sier Bolkan til Dagbladet.

Han sier imidlertid at pandemien ikke har krevd like mye oppmerksomhet på kontinentet som i resten av verden.

- Foreløpig er min fornemmelse at corona-pandemien representerer relativt sett mindre helseproblem, fordi det er andre sykdommer som tar langt flere liv.

Han sier at dem han har vært i kontakt med følger med på europeiske nyheter.

- De kjenner seg nok ikke helt igjen i «hysteriet». Kanskje er myndighetenes fokus noe mindre, og vi kan spekulere på om strategien er at dette skal få «brenne ut», og bekjempes ved at befolkningen blir immune. Når det ikke er noe tilbud til dem som blir syke, når mange av de alvorlige tilfellene også vil forbli uregistrert, hva er da poenget med et stort fokus?

Han legger til at mangel på ressurser vil være en stor utfordring om viruset sprer seg i Afrika.

- De fleste land i Vest-Afrika har veldig lite respiratorkapasitet, med kun en håndfull respiratorer tilgjengelig i Sierra Leone. Vi kan jo tenke oss hvilke ressurser de har til å sjekke smitteomfanget, og følge opp egen befolkning, når heller ikke vi har ressurser til det her hjemme.

- Pandemi-erfaring

Bolkan mener at tidligere håndtering av pandemier kan være en fordel i denne situasjonen.

- I Vest-Afrika har de allerede erfaring med epidemibekjempelse etter ebolautbruddet. Befolkningen er derfor kjent med karantene og store tiltak for forhindre smitte. I siste halvdel av november 2014, da ebola var på sitt verste i Sierra Leone, var militæret til stede i gatene, veier var avstengt og befolkningen måtte være hjemme, sier han.

Han får støtte av Aurora Nereid for sin teori.

- Afrika er jo kontinent med pandemi-erfaring. Det kan komme dem til gode nå, sier hun.

Kommer fra Europa

Ifølge nyhetsbyrået Reuters fikk Afrika sitt første dødsfall som følge av coronaviruset da en tysk turist døde i Egypt tidligere i februar.

- Vår største bekymring er muligheten for at viruset sprer seg til land med svakere helsevesen, uttalte WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus da.

Hittil har tallene antydet at Afrika sør for Sahara har vært rammet i liten grad, men det kan endre seg nå. Sør-Afrika hadde sitt første tilfelle for litt under to uker siden. Søndag hadde landet 61 registrerte tilfeller. Det første tilfellet av coronaviruset i Afrika sør for Sahara ble registrert 27. februar. Det dreide seg om en italiensk man som hadde reist til Nigeria.

De fleste andre tilfeller er også knyttet til reiser fra Europa. Tilfellene er i mindre grad knyttet til reisende fra USA og Asia, ifølge Science Magazine.

Hele Norges coronakart