Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En tigerklem for fred

Erik Solheims fredsdiplomati var helt i uvisse da han ankom Tamiltigrenes hovedstad Kilinochchi i går. En time seinere var faren for ny borgerkrig på Sri Lanka avverget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KILINOCHCHI (Dagbladet): Litt ut i møtet, rundt klokka 12, tok tamiltigrenes mektige og mystiske leder Velupillai Prabhakaran ordet og sa de forløsende ordene:

-  Genève, ikke Oslo.

Da utviklingsminister Erik Solheim steg ut av det militære helikopteret litt før klokka 11. i går, var utfallet av skytteldiplomatiet helt uvisst, også for Solheim selv. Den sky geriljalederen Prabhakaran lever på ukjent sted inne i jungelen. Det er ett år siden han hadde kontakt med utenlandske utsendinger.

Han har ikke vært utenfor områdene Tamiltigrene (LTTE) har kontrollert siden midt på 80-tallet. Svært få vet hva Prabhakaran tenker.

Så da mannen - som dyrkes som gud av sine tilhengere - smilende, men litt tilbaketrukket, tok imot Solheim i går, var spenningen stor i den norske delegasjonen.

Droppet Oslo

Kort tid ut i møtet ble spenningen utløst. Etter et halvt år med pukking på Oslo som eneste akseptable møtested, ga tigerlederen etter og gikk med på Solheims forslag om Genève. Dermed var floken som truet med å skyve Sri Lanka ut i ny borgerkrig, løst opp.

-  Jeg er veldig glad for at jeg kunne overbringe president Mahinda Rajapakse at LTTE aksepterer Genève som møtested, sier Solheim.

Han kom i går kveld tilbake til hovedstaden Colombo med den positive nyheten. Tidspunktet for møtet, som trolig starter en serie møter, blir en gang i februar.

-  Faren for ny borgerkrig er nå avverget, men dette er bare et lite skritt på veien til varig fred, sier Solheim.

Intenst diplomati

Bak gjennombruddet i Kilinochchi ligger et intenst diplomati i regi av Norges ambassadør Hans Brattskar i snart et halvt år. Det begynte med et ønske fra Sri Lankas daværende regjering i august, formidlet til daværende utenriksminister Jan Petersen. Han var på øya for å delta i begravelsen til utenriksminister Laxman Gadirgama som ble drept i et attentat de fleste observatører mener Tigrene sto bak.

Regjeringen ønsket å gjenoppta samtalene med Tigrene for å sikre våpenhvilen Erik Solheim forhandlet fram i 2002. Tigrene signaliserte det samme overfor norske diplomater.

Men så stoppet det opp: Regjeringen krevde at møtet skulle finne sted på Sri Lanka eller i et annet asiatisk land. Tamiltigrene ville ha møtet i Oslo. I hele fjor høst arbeidet norske diplomater for å løse floken. Selv julaften tilbrakte diplomatene Oddvar Lægreid og Tom Knappskog på lange møter med Tamiltigrene i Kilinochchi. På dette tidspunktet hadde antallet brudd på våpenhvilen fra begge parter eksplodert og faren for ny krig var reell.

Men Tigrene sto fast på Oslo.

Den samme svaret fikk ambassadør Hans Brattskar da han i et siste forsøk på å løse floken før Solheim kom, møtte ledelsen for LTTE 17. januar.

Først i går kunne nordmennene puste lettet ut. Det hadde lyktes å få Velupillai Prabhakaran til å endre syn. Etter det Dagbladet forstår spilte lederen for LTTEs forhandlingsdelegasjon, Anton Balasingham, en viktig rolle for å snu Prabhakaran. Gjennom hele høsten har Balasingham, som bor i London, pleid nær kontakt med Solheim.

Etter møtet forsvant Prabhakaran i sin skuddsikre bil til sitt ukjente tilholdssted inne i jungelen, mens Solheim og Balasingham møtte pressen.

-  Vi har forsikret de norske meklerne om at vi skal stanse alle former for voldshandlinger mot regjeringen, men det er nødvendig at regjeringen gjør det samme, sa Balasingham.

I møtet med Solheim seinere i går, forsikret president Rajapakse at han vil gjøre sitt for å redusere antallet «episoder». Bare siden desember er over 140 mennesker blitt drept - 81 av dem regjeringssoldater - i veibomber. Regjeringens svar på angrepene har vært vilkårlige drap på tamiler og frie tøyler til paramilitære tamilske grupper under deres kontroll.

-  Møtet i Genève skal dreie seg om hvordan partene skal oppfylle våpenhvilen, men det er avgjørende for forhandlingsklimaet at bruddene på våpenhvilen opphører, sier Solheim.

Tilbake til start

Møtet i Genève i februar blir det første siden Tamiltigrene brøt fredsforhandlingene i mars 2003, men det er enda ikke snakk om å gjenoppta disse forhandlingene. Det er bare snakk om å drøfte hvordan våpenhvilen fra 2002 skal gjenopptas. Dermed er Solheim på sett og vis tilbake til der han startet for sju år siden - forhandlinger om en våpenhvile.

-  Jeg er glad i dag, men alle vet at fredsforhandlinger på Sri Lanka er en lang og tornefull vei, sier Solheim.

SPENT SOLHEIM: Erik Solheim ble flydd til Tamiltigrenes land med militært helikopter og møtt av representanter for Tamiltigrene. Den sky gerilja lederen Velupillai Prabhakaran lever på ukjent sted inne i jungelen. Det er ett år siden han hadde kontakt med utenlandske utsendinger.
GA ETTER: Klokka 12 i går kunne Erik Solheim puste lettetut, Tamiltigrenes sky leder Velupillai Prabhakaran (t.h.) endret syn og aksepterte det norske forslaget om å møte Sri Lankas regjering i Genève.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling