- En tikkende bombe

Vi vet ikke hva likestillingen gjør med mannen. Derfor er politikernes knebling av likestillingsdebatten farlig, mener sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

FARLIG: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen tror det kan være farlig å kneble likestillingsdebatten.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
FARLIG: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen tror det kan være farlig å kneble likestillingsdebatten. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Likestillingspolitikken har gjort mannens liv bedre, mener Ap's Arild Stokkan-Grande. De siste dagene har han angrepet antifeminist Eivind Berges syn på likestillingspolitikken i dagens Norge.

Høyres Torbjørn Røe Isaksen synes Stokkan-Grande vanskeliggjør en viktig debatt ved å knagge den på en ekstremist.

- De som ikke mener det samme som Stokkan-Grande blir da koblet til Berges holdninger. Det gjør debatten plumpere å knytte den til  Berge, sier Isaksen. 

- Ikke stuereint Det er sosialantropolog ved Universitetet i Oslo Thomas Hylland Eriksen enig i. Han mener det kan være farlig om politikere knebler debatten om likestillingens skyggesider. 

 -  Det har dannet seg en konsensus om at det er så fantastisk at vi har fått til dette, og det er ikke stuereint å debattere likestillingen med skepsis. Dette kan være en tikkende bombe, sier Eriksen til Dagbladet.

Eriksen sier at kjønnsrollene vi har i dagens Skandinavia er helt unike. Der de aller fleste kulturer har komplementære kjønnsroller, der mannen og kvinnen har ulike roller, har vi i Norge opplevd en kulturrevolusjon med stadig mer overlappende roller. Kvinner har mer økonomisk frihet og mannen tar mer ansvar hjemme, mener han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer