FARLIG: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen tror det kan være farlig å kneble likestillingsdebatten.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
FARLIG: Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen tror det kan være farlig å kneble likestillingsdebatten. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

- En tikkende bombe

Vi vet ikke hva likestillingen gjør med mannen. Derfor er politikernes knebling av likestillingsdebatten farlig, mener sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Likestillingspolitikken har gjort mannens liv bedre, mener Ap's Arild Stokkan-Grande. De siste dagene har han angrepet antifeminist Eivind Berges syn på likestillingspolitikken i dagens Norge.

Høyres Torbjørn Røe Isaksen synes Stokkan-Grande vanskeliggjør en viktig debatt ved å knagge den på en ekstremist.

- De som ikke mener det samme som Stokkan-Grande blir da koblet til Berges holdninger. Det gjør debatten plumpere å knytte den til  Berge, sier Isaksen. 

- Ikke stuereint Det er sosialantropolog ved Universitetet i Oslo Thomas Hylland Eriksen enig i. Han mener det kan være farlig om politikere knebler debatten om likestillingens skyggesider. 

 -  Det har dannet seg en konsensus om at det er så fantastisk at vi har fått til dette, og det er ikke stuereint å debattere likestillingen med skepsis. Dette kan være en tikkende bombe, sier Eriksen til Dagbladet.

Eriksen sier at kjønnsrollene vi har i dagens Skandinavia er helt unike. Der de aller fleste kulturer har komplementære kjønnsroller, der mannen og kvinnen har ulike roller, har vi i Norge opplevd en kulturrevolusjon med stadig mer overlappende roller. Kvinner har mer økonomisk frihet og mannen tar mer ansvar hjemme, mener han.

- I våre dager har jo selv populistene i Frp blitt tilhengere av likestilling. For stor enighet er sjelden en god idé, uansett hva det gjelder, sier Eriksen.

- Vil tjene på forskjell Eriksen tror de fleste menn nok er fornøyd med likestillingen, som blant annet har gitt dem retten til å bli kjent med barna sine.

- Men mange opplever nok at feminister krever likestilling når de er tjent med det, og søker en tradisjonell kvinnerolle når de tjener på det, sier Eriksen.

Eriksen mener bloggeren Eivind Berge er et ekstremt eksempel på en antifeminist. Men at mange mener utvilsomt lignende ting.

- Og det må være lov, sier han.

DEBATT UTEN BERGE: De som ikke mener det samme som Ap-politiker Arild Stokkan-Grande om likestilling blir koblet til Eivind Berges holdninger, mener Torbjørn Røe Isaksen (H).
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DEBATT UTEN BERGE: De som ikke mener det samme som Ap-politiker Arild Stokkan-Grande om likestilling blir koblet til Eivind Berges holdninger, mener Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Han tror det kan være en konsekvens av feminiseringen vi ser i samfunnet. Med feminisering mener Eriksen en kultur som er lyttende, dialogorientert. Der det er fint å vise følelser og ufint å bestemme egenrådig.

- Resignerte menn Leder av tankesmia Civita Kristin Clemet, er enig i Eriksens påstand om at Kvinner ikke har vært like villige til å gi fra seg makt hjemmet.

- Disse tingene er det nok enkelt for meg å mene noe om, men jeg tror ikke det er så lett for hvilken som helst mann å øse ut sin mening. Jeg kan tenke meg at det er en del menn, om de ikke er så sinte, som i hvert fall er litt resignerte. Debatten er preget av at det ikke er så mange alternative stemmer, verken på manns- eller kvinnesiden, sier Clemet.

Historiker Nils Rune Langeland var en alternativ stemme, og fikk mye verbal juling da han for en del år tilbake lanserte begrepet "vaginalstaten", der han beskrev et samfunn han mente i for stor grad var kvinnedominert.

- Ensomt raseri - La meg først si at jeg tar avstand fra den ekstreme delen av budskapet til Eivind Berge. Jeg tror det begynner å bli mange norske sinte, unge menn. Dette store sosiologiske fenomenet er interessant. Jeg tror det er noe i det norske samfunnet som skaper rom for ensomt raseri, sier Langeland.

Han mener staten har overtatt forsørgerrollen mannen bare for to genrasjoner hadde eierskap til.

- Den norske kvinnen er nå gift med staten, som oppfyller rollen som trygg, stabil og økonomisk fornuftig. De fleste norske menn har ikke lenger noe å tilby disse kvinnene. Og mennene som ikke har noe å by på, må finne seg en annen rolle, som fortsatt er udefinert, sier Langeland.

IKKE LETT: Kristin Clemet tror ikke det er så lett for hvilken som helst mann å øse ut sin mening om likestilling.
Foto BRUN/AGNETE Dagbladet
IKKE LETT: Kristin Clemet tror ikke det er så lett for hvilken som helst mann å øse ut sin mening om likestilling. Foto BRUN/AGNETE Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer