En tikkende bombe

Johnny Olsen er en tikkende bombe, skrev forfatteren Finn Sjue etter at han møtte høyreekstremist og drapsdømt Johnny Olsen i november i fjor for å lage et intervju for mannebladet Slitz. Finn Sjue fikk rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble Johnny Olsen (35) og to høyreekstremistiske kamerater på 19 og 20 år varetektsfengslet i fire uker for drapsforsøk etter at en 19 år gammel kvinne ble skutt i låret natt til søndag.

For to år siden skjøt og skadde Olsen en iransk mann.

Og det er 17 år siden Johnny Olsen ble dømt til 18 års fengsel for å ha drept to unggutter på en øde skogsbilvei på Hadeland.

Skudd og vold følger i Olsens kjølvann.

Forfatter og tidligere redaktør av Klassekampen Finn Sjue møtte Johnny Olsen i fjor høst. Olsen ventet på dom etter å ha skutt og skadd en iraner. Det skjedde 17. mai 1996 på Vålerenga i Oslo.

- Ingen overraskelse

- For å være helt ærlig. Nyhetene om skyteepisoden i Oslo sentrum natt til søndag kom ikke som noen overraskelse. Tittelen vår ble bare bekreftet, sier Sjue, som har fulgt det høyreekstremistiske miljøet i Norge over lang tid.
- Johnny Olsen er en person som har brent alle bruer. Derfor anser jeg ham som en tikkende bombe. Han er den forsømte gategutten med alle odds mot seg. Han er blitt en fange i sitt eget fort. Da Olsen kom ut av fengslet etter 12 år, var det ingen som tok imot ham. Ettervernet er en provoserende vits. Veien tilbake til høyreekstremistene var kort. De var det eneste han hadde. De var familien hans. Men Johnny må ta ansvaret for å komme seg ut av sitt eget fort sjøl. Jeg unnskylder ingen av voldshandlingene hans, sier Sjue.

I Slitz-intervjuet framstiller Johnny seg som forfulgt og presset av alle. Også det høyreekstremistiske miljøet. Han er offeret og taperen. Slik ble han også oppfattet under rettssaken i 1982. Men det finnes også andre versjoner av Johnny Olsens kamp for tilværelsen. At han selv er meget snar til å true og skade folk med kniv og pistol. At han er bitter og desperat. At høyreekstremisme handler om terrorisme. Dødbringende.

- Johnny er farligst for seg selv. Men både venner og fiender må se at det kan ende riktig galt - i verste fall - hvis ingen ting endrer seg, sier Finn Sjue.
Den 35 år gamle Johnny Olsen har sonet 12 år bak murene. Som 18-åring deltok han i planleggingen og likvideringen i det som seinere ble kalt Hadelands-drapene. Han la ikke skjul på hva han hadde gjort da han sto i retten i 1982. Drapene skaket opp hele Norge.

- Han tilsto ugjerningen med en åpenhet og en grotesk æreskodeks som gjorde journalistene forvirret. Vitneprov gjorde det klart at guttehjemseleven kjøpte de første politiske holdningene han fikk over disk. Der lå det et våpenarsenal armert med kommunistspøkelser og fremmedhat. Likevel kunne vi merke at guttungen (18 år) var gjort av hel ved, men at noe på et eller annet tidspunkt hadde gått helt galt, skrev politisk redaktør John Olav Egeland i Dagbladet da Johnny Olsen var på rømmen etter skyteepisoden på Vålerenga for snart to år siden.

Klar tale

Johnny Olsen hadde en tøff oppvekst med skilte foreldre, totalt fraværende far, barnehjem og forvirret opprør mot alt og alle. Han var pønker en kort tid, men gikk over til den høyreekstremistiske gruppa Vigilante i 1978. FN-sersjanten Tore Blomquist ledet gruppa.

- Da jeg ble kjent med Tore, levde jeg i rennesteinen. Jeg var gategutt. Tore tok seg av meg; han var nesten som en far for meg. Det var i dette miljøet rundt ham jeg vokste opp og fikk et slags nytt ståsted her i livet, forteller Johnny Olsen til Slitz.
Dette ståstedet har Johnny Olsen beholdt. Meldingene hans de siste åene har vært klare:

- Jeg er tilbake i kampen. Jeg er i frontlinja, sa han til Dagbladet et knapt år etter at han slapp ut fra fengslet. Frontlinja han henviser til er nasjonalistenes rekker.

- Noen vil bli drept i krigen mellom Blitz og oss. Når det skjer er bare et tidsspørsmål, sa Olsen til Dagbladet noe seinere.

Til Finn Sjue sier han at han forsøkt å bryte ut av miljøet hundre ganger.

- Hver gang blir jeg mobbet og presset fra alle kanter, så søker jeg tilbake. Hver gang jeg får hardt pes, vender jeg tilbake, sier han i Slitz-intervjuet, og truer med å komme brutalt tilbake hvis han ikke får rettferdig behandling i rettssalen og av pressen.

Det løftet ser det ut til at Johnny Olsen klarer å holde.