En tikkende bombe

ULVIK (Dagbladet): Lars Sponheim mener Venstre har nådd smertegrensa i næringspolitikken. - Bomben tikker like mye i alle tre partiene i regjeringen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Sponheim vil ikke være ved at han er mer tilbøyelig enn andre i regjeringen til å si at nok er nok.

- Det er riktig at vi har oppnådd lite i næringspolitikken. Og et budsjettforlik som ender opp med Aps næringspolitikk er en umulighet for Venstre, sier han.

Sponheims utspill er interessant fordi Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland har stilt krav til regjeringen om «å ta de rike». For Sponheim er dette å ta vanlige bedrifter.

Bondevik får æren

- Som helhet kan vi ikke pålegge bedriftene større kostnader nå, etter et dyrt lønnsoppgjør, utvidelse av sykelønnsordningen og renteøkninger. Men det er klart at det kan foretas endringer i negativ retning, hvis det blir oppveid av plusser på den andre siden, sier Sponheim som har et stort behov for å markere at regjeringen likevel er robust og solid. Men:

- Uten Kjell Magne Bondevik hadde denne regjeringen falt fra hverandre ganske omgående.

Det første Sponheim gjør når Dagbladet ankommer vakre Ulvik i sol, er å vise resultatet av hestehandelen med Senterpartiet. Raua, har hesten fått til navn, hesten Sponheim kjøpte usett av Sps nestleder Odd Roger Enoksen.

- Dette handler om tillit. Jeg er blitt svært god på å hestehandle med Senterpartiet, smiler Sponheim, men han er ikke tryggere på Senterpartihesten enn at han holder den fast med et myndig grep.

Raua legger ørene bak, og ser slett ikke fornøyd ut med sin nye eier.

Da kommer Hugo Parr springende - væren som er oppkalt etter ekspedisjonssjefen i næringsdepartementet. Han gnir seg forelska inntil hesten som irritert hopper vekk.

- Parr - navnet på væren ga seg sjøl, ler Sponheim som tydelig har et godt forhold til dyret som skal sørge for smålam til våren.

- Når jeg går i fjellet, liker jeg å prate med sauene.

- Hva sier du til dem?

- Å, det er litt forskjellig. Men jeg tror sauene er fornøyde med det de får høre.

Har slitt

- Jeg unner Jagland denne sommeren. Han har slitt tungt i år. Men hører Jagland mer på Terje Rød Larsen nå, kan det bli livsfarlig for han nok en gang. Dessuten må det stresse veldig at både folket og Ap-velgerne vil ha Stoltenberg til statsministerkandidat.