<strong>ADVARER:</strong> «Safer FSO» ligger noen kilometer nord for Hodeida i Jemen, med over en million fat olje i lasten. Foto: AFP/NTB Scanpix.
ADVARER: «Safer FSO» ligger noen kilometer nord for Hodeida i Jemen, med over en million fat olje i lasten. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Advarer om ny katastrofe:

En tikkende «bombe»

I kjølvannet av Beirut-eksplosjonen advarer ekspertene om at et nytt skip kan gå i lufta.

Publisert

I Rødehavet, utenfor den houthi-kontrollerte kystbyen Hodeida, flyter ei tikkende bombe.

Det kan høres ut som «bombeskipet» som lyste opp hele Beirut da 2750 tonn farlig ammoniumnitrat gikk i lufta tidligere denne uka, og tok livet av minst 154 personer, men dette scenarioet utspiller seg utenfor Jemen.

Skipet «Safer FSO» har vært strandet i Rødehavet siden 2015, og har over en million fat olje i lasten.

Sammenlignes

Eksperter har i flere år advart om at en gassdannelse i skipets oljetanker kan føre til at det eksploderer, og i kjølvannet av Beirut-eksplosjonen advares det på nytt.

Overfor The Washington Post, som omtalte denne saken først, sammenlikner, Ian M. Ralby, administrerende direktør i I.R Consilium, et maritimt sikkerhetskonsulentfirma, de to skipene.

- Advarslene om ammoniumnitratet i Beirut forble abstrakte for mennesker. De hadde ingen følelse av hvordan den slags eksplosjon ville se ut eller føles, og de forsto ikke de enorme konsekvensene av passivitet og selvtilfredshet, sier Ralby til avisa, og legger til:

- Det er veldig likt det som har skjedd med «FSO Safer».

<strong>JEMEN:</strong> Flere eksperter omtaler skipet «Safer FSO» som en tidsinnstilt bombe. Bildet ble tatt i juni i år. Foto: AP/NTB Scanpix.
JEMEN: Flere eksperter omtaler skipet «Safer FSO» som en tidsinnstilt bombe. Bildet ble tatt i juni i år. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Forverres

I flere år har FN forsøkt å foreta en teknisk vurdering av tankskipets tilstand og utføre reparasjoner, men skipet er fortøyd nær farvann kontrollert av houthiene.

Den FN-støttede Hadi-regjeringen - støttet av en Saudi-ledet koalisjon - hevder den har rett på oljen i tankeren, som altså er under opprørsgruppas kontroll, og FN venter derfor på tillatelse fra opprørerne.

Samtidig advarer de om at tilstanden forverres. For hver dag som går øker sjansene for oljesøl dersom noen av tankene brister, ifølge en FN-rapport fra juli.

FN har også advart om at vann allerede siver inn i fartøyet.

- Vil berøre millioner

Seinest i forrige måned advarte FN-direktør Inger Andersen i et brev at situasjonen er svært alvorlig.

- Skulle situasjonen komme ut av kontroll, vil den direkte berøre millioner av mennesker i et land som allerede holder ut med verdens største humanitære nødssituasjon. Det vil ødelegge hele økosystemer i flere tiår, og gå utover grensene, advarer Andersen.

DEMONSTASJON: Store folkehav samlet seg i Libanons hovedstad Beirut, lørdag 8. august. Video: AP Vis mer

Hun understreker samtidig at det er et lyspunkt.

- Denne katastrofen kan forebygges hvis vi handler raskt. FN har kapasitet til å gripe inn og løse problemet, skriver hun.

- Katastrofale skader

Tidligere i uka advarte Jemens informasjonsminister, Moammar al-Eryani, om hvor store konsekvenser en eksplosjon kan få.

- Den enorme eksplosjonen i Beirut havn og dens etterspill av tunge menneskelige havarier og katastrofale skader på den libanesiske økonomien, og miljøet minner oss om den tikkende bomba Safer, sa Eryani til nyhetsbyrået Saba, ifølge avisa.

TRUMP: Mener eksplosjonen i Beirut ikke var et ulykke, men et angrep. Video: AP Vis mer

De skriver at en eventuell eksplosjon kan frigjøre fire ganger mengden av råolje som ble sølt i Exxon Valdez-katastrofen i 1989. Da ble det sluppet ut 42 millioner liter råolje - nok til å fylle 17 olympiske svømmebasseng.

- Ei tidsinnstilt bombe

I fjor sommer advarte forsker ved Peace Research Institute Oslo, Júlia Palik, overfor Dagbladet om at skipet ville eksplodere innen et år.

- Skipet er ei tidsinnstilt bombe. Siden houthiene fikk kontroll over byen, har det ikke blitt vedlikeholdt. Basert på det jeg vet, skal det være risiko for at det eksploderer innen et år, sa hun for et år siden.

FN har beskrevet Jemen som vår tids verste humanitære krise. Selv om krigen har pågått siden 2015 er det ingen fredsavtale i sikte, og fjoråret var det dødeligste hittil.

Over 5,5 millioner jemenitter risikerer i år å miste tilgang på mat, vann og medisiner, ifølge NTB. I tillegg er befolkningen i landet truet av Coronaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer