En torn i øyet

Navn: Kenneth Robert Livingstone Alder: 54 Yrke: Politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagboka): Tony Blair svingte hardt med partipisken da Ken Livingstone denne uka lanserte sitt kandidatur til ordførervalget i London. Statsministeren truet med å ekskludere de partimedlemmer som ville støtte «Røde Ken». Nå har Blair tatt til vettet og gitt grønt lys for de mange som ventes å gi den gamle radikaleren sin stemme når storbyens befolkning for første gang velger ordfører 4. mai. Når meningsmålinger viser at så mange som 3 av 4 labourvelgere vil gi «Røde Ken» sin stemme ved vårens valg, er det sikkert lurt av partiledelsen å ikke skyve velgermassen ut i kulda. Tony sliter nok som det er om dagen. Dessuten har ikke partiledelsens ordførerkandidat Frank Dobson vist seg å være noen storsjarmør.

Da Livingstone nylig fikk spørsmål om han var sliten etter den lange kampen for å bli partiets kandidat til ordførervalget, svarte han slik: «Jeg har vært medlem av partiet i 31 år, og jeg har vært sliten helt siden jeg ble medlem.»

Nå har han selv sørget for å bli ekskludert fra partiet ved å stille som uavhengig kandidat. Det ser imidlertid ut til at både folk og kjentfolk ikke er så opptatt av om Ken er medlem av partet eller ikke. De som blir intervjuet i valgdistriktet hans proklamerer sin støtte, og han har med seg toneangivende kjendiser fra underholdningsbransjen. Både komikere, musikere og skuespillere støtter Ken. Pengesterke celebriteter kan vise seg å være et kraftfullt våpen i kampen om makten.

Londongutten vokste opp i et arbeiderhjem på sørsida i storbyen, der både mor og far stemte på de konservative. Moren Ethel var danserinne og faren Bob var handelsmann, og de to skapte en familie med sterke bånd til hverandre.

Som tenåring var ikke Ken fremmadstormende, hverken på skolen eller i kraft av politisk engasjement. Han var 23 år før han meldte seg inn i Labour, og politisk sett våknet han litt etter litt. Han beveget seg etter hvert til venstre i partiet i raseri over hvor dårlig det gamle arbeiderpartiet gjorde jobben sin for lokalsamfunnet. Selv skulle han gjøre politisk karriere nettopp som lokalpolitiker - i en by med 12 millioner innbyggere. Han var den siste som ledet GLC - Greater London Council - før Margaret Thatcher avskaffet rådet i 1986. Det var som GCL-leder han måtte tåle at tabloidavisa The Sun karakteriserte ham som «Storbritannias mest forhatte mann». Men folket støtter ham fortsatt.