Ut mot Trump:

- En total katastrofe

Torsdag kveld melder Wall Street Journal at Trump med varierende grad av alvor har uttrykt et ønske om å kjøpe Grønland. Det får USAs tidligere ambassadør til Danmark til å steile.

UT MOT TRUMP: Diplomat Rufus Gifford er ikke imponert over Wall Street Journals artikkel om at Trump ønsker å kjøpe Grønland. Foto: NTB Scanpix
UT MOT TRUMP: Diplomat Rufus Gifford er ikke imponert over Wall Street Journals artikkel om at Trump ønsker å kjøpe Grønland. Foto: NTB ScanpixVis mer

Torsdag kveld siterer Wall Street Journal ikke navngitte kilder på at president Donald Trump over tid har vist interesse for å kjøpe øya Grønland.

- Hva tror dere om det? Kunne det fungert?, skal presidenten ha spurt under en middag med kolleger allerede i fjor.

Presidenten skal ha uttrykt dette som en spøk, men også med varierende grad av alvor.

Opplysningene bekreftes av to ikke navngitte kilder tett på Trump-administrasjonen overfor Washington Post.

GRØNLAND: Ekstremt høye temperaturer i sommer påvirker isområdene på Grønland. Video: AP / Caspar Haarloev «Into The Ice» Vis mer

Verken Det hvite hus, Kongehuset i Danmark eller den danske ambassaden i Washington har besvart avisas henvendelser.

Reaksjonene på Wall Street Journals artikkel har vært delte.

- Ideen er ikke så gæren som det ser ut til i overskriften. Dette er et smart geopolitisk trekk. USA har uten tvil en strategisk interesse i Grønland, og dette bør absolutt være en mulighet, skriver republikaneren Mike Gallagher på Twitter.

Frykter konsekvenser

USAs tidligere ambassadør til Danmark, demokraten Rufus Gifford, frykter konsekvensene av et slikt oppkjøp.

«Å herregud. For en som elsker Grønland og har besøkt øya ni ganger, hvert eneste hjørne og elsker befolkningen, er dette en komplett og total katastrofe», skriver han i den første av totalt tre Twitter-meldinger.

- Revurder din virkelighet

Som USAs ambassadør til Danmark, var Gifford også USAs ambassadør til Grønland.

«Øya er bemerkelsesverdig uberørt og sammensatt. Et sted ulikt noe annet sted på planeten. Det må ganske enkelt håndteres med enorm omsorg, og med de beste intensjoner for menneskene der og klimaet.»

«Dersom det finnes noen som tror at Trump tenker på det: Vær så snill å revurder din virkelighet.»

Mer om saken kan du leser her: