<strong> IKKE BERØRT:</strong>  Blålys-utrykninger, som her til en boligbrann i Bygdøy Alle i Oslo i begynnelsen av mai i år, er ikke berørt av ambulansesjåførenes streik, som ble trappet opp fra i morges.  Ingen kom alvorlig til skade i denne brannen. ILLUSTRASJONSFOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET.
IKKE BERØRT: Blålys-utrykninger, som her til en boligbrann i Bygdøy Alle i Oslo i begynnelsen av mai i år, er ikke berørt av ambulansesjåførenes streik, som ble trappet opp fra i morges. Ingen kom alvorlig til skade i denne brannen. ILLUSTRASJONSFOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET. Vis mer

- En totalt meningsløs streik

Og det vet streikelederne, hevder arbeidsgiverne i sykehusstreiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Ledelsen ved landets største sykehus har ennå ikke har full oversikt over de praktiske konsekvensene av sykehusstreiken.

Men sjefen for de streikendes motpart er krystallklar i sin analyse av streiken, som ble trappet opp i morges.

- Dette er en totalt meningsløs streik. Det vet de streikende selv. Iallefall gjør lederne deres det, sier adm. direktør Lars Haukaas i arbeidsgiver-
organisasjonen Spekter til Dagbladet.

Fra idag er 350 YS-medlemmer i streik - de fleste ambulansesjåfører - i Oslo, Bergen, Førde, Kristiansand og Tromsø.

Ialt 125 ansatte ved sju klinikker er i streik ved landets største sykehus, Oslo universitetssykehus. De ansvarlige ved sykehuset vet likevel ikke umiddelbart hva konsekvensene er for pasienter som trenger ambulanse.

- Har ikke oversikt - Vi har rett og slett ikke full oversikt. Ledelsen sitter i møte om dette nå, ring tilbake om et par timer, sier kommunikasjonsrådgiver Børge Einrem ved sykehuset til Dagbladet ved 10-tiden i formiddag.

Arbeidsgiversjefen tror de største praktiske konsekvensene i første omgang blir på Ahus og Oslo universitetssykehus.

Stopper opp - Transporten av pasienter til og fra spesialistavdelinger stopper opp. Det kan være pasienter som er ferdigoperert og skal tilbake til sine lokale sykehus, eller pasienter som venter på operasjon. Alle trenger ambulanse, det er ikke bare å ringe etter drosje, sier adm. direktør Lars Haukaas.

Han poengterer at streiken ikke berører øyeblikkelig hjelp og sirene-utrykninger.

- Men vi har allerede fått alarmerende tilbakemeldinger fra Univeritetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø om at det ikke lenger er kapasitet til å analysere kreftprøver. Og det er dramatisk for det gjelder, sier Haukaas.

- Hvorfor mener dere at streiken er totalt meningsløs?

- Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund, som organiserer nærmere 90 prosent av de samme yrkesgruppene, har allerede anbefalt sine medlemmer å si ja til en lønnsøkning på i underkant av 3,5 prosent. Og da sier det seg selv at arbeidstakere i andre organisasjoner ikke kan få noe mer, sier Haukaas.

De streikende krever om lag 4 prosent lønnsøkning.

Helsetilsynet Når det gjelder ambulansesjåførene, oppsummerer Spekter-direktøren situasjonen slik:

- De krever samme lønn som sykepleiere med tre års høgskole, mens de bare har ett år på høgskole.

Spekter har kontakt med ledelsen ved sykehus i streik to ganger om dagen, og rapporterer daglig til Helsetilsynet.

<strong> - MENINGSLØST:</strong>  - Streiikelederne vet selv at denne streiken er meningsløs, hevder adm. direktør Lars Haukaas i arrbeidsgiverforeningen Spekter. ARKIVFOTO: TOR ARNE DALSNES/DAGBLADET.
- MENINGSLØST: - Streiikelederne vet selv at denne streiken er meningsløs, hevder adm. direktør Lars Haukaas i arrbeidsgiverforeningen Spekter. ARKIVFOTO: TOR ARNE DALSNES/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer