Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En tragedie i tragedien

LILLESTRØM (Dagbladet): - Kan du ikke få den guttungen til helvete å holde kjeft, freste Veronica Orderud til sin stefar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbruddet kom i en pause i et fengslingsmøte i begynnelsen av saken, og den han skulle få til å holde kjeft var Kristin Kirkemo Haukelands lille sønn. Fordi gutten hadde sett et innslag om Orderud-saken på tv og ropt: - Den sokken kjenner jeg igjen. Det viste seg at han bare kjente raggsokken igjen fra andre bilder, men Sverre Kirkemo syntes det var så morsomt at han fortalte det til sin stedatter.

DET VAR VISSTNOK EN SPØK den gang, men var det var neppe ment som en spøk da han i retten fortalte om Veronicas reaksjon. Sverre Kirkemo er vitne i en sak der datteren Kristin og stedatteren Veronica står tiltalt for trippeldrap, og et skjevt ord kan være nok. Faren forklarer seg litt høytidelig om sin egen rolle som far og svigerfar og hjelpemann på Orderud gård. Han vil gjerne framstå som familiefar for dem alle, men han ble etter hvert erklært uønsket på Orderud gård. Angivelig fordi han var litt nysgjerrig på hva som kunne ha skjedd, eller var det fordi han tok parti for Kristin? Det kan kanskje ha hatt noe med spøken å gjøre.

FOR ORDERUD-SAKEN er ingen spøk for noen. Det er historien om mord på tre forsvarsløse mennesker, men det er også en uopprettelig tragedie for to familier. I familien Orderud har slektningene vitnet mot hverandre i åpen bitterhet. De har tre drepte og én på tiltalebenken. Familien Kirkemo har to på tiltalebenken, men er minst like dypt splittet i synet på hvem som er skyldig. Det kan selvsagt også skyldes en bitter skilsmisse, men rettssaken viser hvordan søster står mot søster og bror føler seg «peset» av mor. Yngstedatteren Synøve fortalte hvordan søsteren Kristin hadde sjokkert henne da nyheten om drapene kom. - Det er jeg som er nyhetene, sa Kristin.

DE ER NÆRE SLEKTNINGER og har ingen plikt til å forklare seg, og tragedien blir så åpenbar når de likevel gjør det. Synøve kommer etter broren Ole Robert. Hun forteller om en glad gutt som i dag er på sammenbruddets rand. Av lojalitetskonflikt i familien, eller fordi han vet noe han ikke tør si. Faren Sverre gjengir gjerne sønnens ord om at han kan få hele Orderud-familien, altså Per og Veronica, til «å åke inn». Faren skifter sol og regn mellom datter og stedatter, og spørsmålet er hva lagretten tror på. Når motivet for drapet skal være en gårdskonflikt, og forklaringene så preget av familiekonflikt.

Hele Norges coronakart