- En tragedie

OSLO/TRONDHEIM (Dagbladet.no): Fire trebygninger i sentrum er totalskadd i den verste brannen i Trondheim på hundre år. Ordfører Anne Katrine Slungård fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbrannen i Trondheim sentrum har rasert minst fire bygninger, men politiet regner med at brannen kan begrenses til kvartalet der brannen oppsto.

- Nå har vi rimelig bra kontroll med brannen. Et lite usikkerhetsmoment fortsatt er brannen på taket til Handelsstandens Hus. Det sa brannmester Gunnar Markussen ved 17.30-tiden til adressa.no.

Trondheim har ikke vært verre rammet av brann på over 100 år, skriver Adresseavisens nettutgave i dag, og mener man må en nesten 150 år tilbake for å finne en større ulykke for byen.

Brannvesenet anslår at flammene har gjort skader for over hundre millioner kroner.

Startet i frityrgryte

Storbrannen startet i en frityrgryte i restaurantgården News. Personalet mistet kontroll over brannen etter å ha forsøkt å slukke med et pulverapparat.

- Plutselig blusset flammene opp igjen, og røyken fylte hele kjøkkenet, forteller daglig leder Geir Haugen til Adresseavisens nettutgave.

Haugen var på kjøkkenet da brannen startet. Han sier at kjøkkenet ble fylt av røyk og at personalet ikke hadde noe annet valg enn å komme seg ut fortest mulig.

- Det er helt ufattelig det som har skjedd, sier han.

- Jeg skiftet olje i frityren før jeg gikk for å ordne andre ting. Etter hvert kjente jeg brent lukt, og det viste seg at det var fyr i frityrkokeren, sier vakthavende kokk Victor Skjærvik til adressa.no.

Alle personene som befant seg i kvartalet ble evakuert raskt. Det er kraftige flammer og stor røykutvikling.

- En tragedie

- Brannen er en tragedie som forandrer byens fasade mot paradegata, sier ordfører Anne Kathrine Slungård til NTB.

Hun sier at det er tradisjonsrike trebygninger som står i flammer.

- Selv om noen er «ødelagt» på grunn av endringer på fasaden, er brannen en tragedie. Midtbyens karakteristiske preg kan forsvinne, sier ordføreren til NTB.

Det brannherjede området består for det meste av trebygninger og en del to etasjer høye murbygninger, de siste fra begynnelsen av 1900-tallet. Den ærverdige Stiftsgården som også ligger i sentrum av byen, er ifølge politiet ikke i faresonen.

Stanset nettutgave

Adresseavisens nettutgave brøt sammen i ettermiddag på grunn av den store interessen for nyheter om storbrannen i Trondheim.

- Den store trafikken har ført til at webserveren vår har gått ned. Vi jobber med å komme på lufta med en redusert utgave av adressa.no, som kun har nyheter om brannen, opplyser deskleder Tone Almhjell til NTB.

Dette skriver andre medier om brannen

Fire bygg totalskadd

Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 10.44 og ganske raskt sto flere bygninger i full fyr. I tillegg til brannmannskaper fra Trondheim deltar brannfolk fra nabokommunene Malvik og Klæbu. Det er også innkalt mannskaper fra Sivilforsvaret.

Fire trebygninger er så langt totalskadd i brannen.Det brenner fortsatt i to murbygg. Området hvor det brenner, betraktes som historisk verneverdig.

En brannmann er brakt til sykehus med en ryggskade, og tre andre har fått lettere røykskader. Ellers er ingen personskader registrert.

Bygningene som er totalskadd ligger i gågata midt i Trondheim sentrum. Det dreier seg om Thomas Angells gate nummer 5, 7 og 9, og i tillegg kafeen News, Rick's og Erlandsen Ur i Nordre gate. Kvartalet ligger i gågata og består stort sett av to-tre etasjer høye trebygninger.

(NTB/Dagbladet.no)

Bybranner 1841 og 1842

Trondheim opplevde to store bybranner i 1840-årene. Det førte til at det ble pålagt «murtvang» i 1845, men først i begynnelsen av 1900-tallet ble det ført opp bygninger i mur i Trondheim sentrum, får NTB opplyst ved Byantikvarens kontor i Trondheim.

Området som nå igjen er rammet av brann, betraktes som historisk verneverdig. Deler av kvartalet er i mur, resten i tre.

I 1841 brant det meste av trehusbebyggelsen nord og vest for den historiske Stiftsgården, unntatt bryggerekken i Køpmannsgaten.

I 1842 brant det igjen, og først etter at byen ble gjenreist - fortsatt i tre som byggemateriale - ble det innført murtvang. Det skjedde altså i 1845.

De to brannen raserte hvert sitt område av Trondheim sentrum. Brannen i 1842 tok et strøk nord for Kongens gate og vest for Prinsens gate. Det sto bare igjen litt bebyggelse ut mot Skansen.

I sommer ble en av Trondheims eldste bygninger ødelagt av brann. Bygget, som huset restauranten Vækteren Bistro, var fra 1722.

STORBRANN: Røykutviklingen var synlig over store deler av Trondheim.
NEDBRENT: Storbrannen i Trondheim startet i bakgården på hjørnet av Nordregate og Thomas Angelsgate og spredte seg raskt til naboeiendommene. Flere verneverdige trehus ble totalskadet. Det er den største brannen siden brannen i Erkebispegården i 1983.
<br clear=all>STORE SKADER: Fire trebygninger ble totalskadd i brannen. Bildet er fra tidligere i dag.