VOLD I HJEMMET:  Dette bildet er tatt av en serbisk kvinne, som er en av veldig mange kvinner som opplever vold i hjemmet. Foto: AP Photo/Marko Drobnjakovic
VOLD I HJEMMET: Dette bildet er tatt av en serbisk kvinne, som er en av veldig mange kvinner som opplever vold i hjemmet. Foto: AP Photo/Marko DrobnjakovicVis mer

En tredel av Europas kvinner har vært utsatt for vold eller misbruk

Det viser en fersk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag en tredel av kvinnene i EU-landene har blitt utsatt for fysiske eller seksuelle overgrep etter fylte 15 år, ifølge en undersøkelse gjort av EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA).

Det tilsvarer cirka 62 millioner kvinner. Rapporten legges fram på et seminar om vold mot kvinner i Europa onsdag morgen.

Undersøkelsen er basert på intervju med 42 000 kvinner, og skal være den største undersøkelsen som er gjort på dette området, melder BBC.

- Omfattende vold Kvinnene ble spurt om de hadde blitt utsatt for psykiske, fysiske eller seksuelle overgrep. Undersøkelsen tok også for seg seksuell trakassering, forfølgelse og vold i barndommen.

De fant at én av ti kvinner har blitt utsatt for en eller annen form for seksuelle overgrep etter fylte 15 år og én av 20 har blitt voldtatt.

- Rapporten viser omfattende bruk av vold mot kvinner, men som er underrapportert til myndighetene, sier FRA-direktør Morten Kjærum.

Alkoholmisbruk 22 prosent av de spurte har blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep av partner. 67 prosent av disse meldte det ikke til politiet.

Undersøkelsen viser også, ikke overraskende, en klar kobling mellom alkoholmisbruk og vold i hjemmet.

Om lag 18 prosent av kvinnene sa de hadde blitt utsatt for forfølgelse, og 55 prosent opplyste at de har opplevd seksuell trakassering, ofte på arbeidsplassen.

43 prosent har opplevd en eller annen form for psykisk mishandling av enten nåværende eller tidligere partner.

Kjærum oppfordrer Europas land til å ta tak i problemet, som «påvirker samfunnet hver eneste dag». Rapporten peker også på at menn bør være like mye involvert i bekjempelsen av vold mot kvinner, og at kampanjer og andre virkemidler derfor også bør rettes mot dem. 

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) la nylig fram en rapport som viser at en av ti kvinner i Norge har blitt voldtatt.