- En tredel av Medvedev-stemmene var fikset

Det russiske presidentvalget var fikset, hevder dataekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil en tredel av stemmene Dmitrij Medvedev fikk i det russiske presidentvalget, var fikset, hevder en russisk dataekspert.

Flere millioner av stemmene til Vladimir Putins etterfølger var et resultat av omfattende juks eller bruk av såkalte administrative ressurser av representanter for regimet for å presse statsansatte til å støtte Medvedev, heter det i undersøkelsen dataeksperten og fysikeren Sergej Sjpilkin har gjort.

Beregningene hans antyder at 14,8 milioner av de 52,5 millioner stemmene på Medvedev ikke kan forklares på annen måte enn ved juks, skriver den britiske avisen The Times.

Resultatet var at Medvedevs seiersmargin så større ut enn den var, og det ble gitt et bilde av at presidentkandidaten nøt stor støtte i befolkningen.

- Jeg tror ikke det egentlig var nødvendig å stå for alt dette presset og triksingen for han ville vunnet lett uten det, sier Sjpilkin.

Triksingen gjorde også at myndighetene opererte med et altfor høyt tall på valgdeltakelsen, skriver avisen videre.

56 prosent av russerne avla stemme i valget og ikke 69,7 prosent som den russiske valgkommisjonen opplyste, sier Sjpilkin.

NTB

FIKSET VALG?: President Medvedev og statsminister Putin. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix
FIKSET VALG?: President Medvedev og statsminister Putin. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix Vis mer