FORGIFTET: Sergej Skripal og datteren Julia ble forgiftet i Salisbury 4.mars i år. Nå skriver et russisk nettsted at en tredje russer er mistenkt for å ha vært med på angrepet. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FORGIFTET: Sergej Skripal og datteren Julia ble forgiftet i Salisbury 4.mars i år. Nå skriver et russisk nettsted at en tredje russer er mistenkt for å ha vært med på angrepet. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

En tredje russer mistenkes for å ha vært med på å forgifte far og datter Skripal

Skal ha tatt samme fly som de to siktede ut av landet.

I begynnelsen av september siktet Storbritannia Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov for å ha forsøkt å drepe den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julia med nervegiften Novitsjok i Salisbury i mars.

Mistenkt nummer 3

Og nå navngir det uavhengige russiske nyhetsnettstedet Fotanka en tredje person som skal ha vært involvert i forgiftningen av Skripal.

Den 45 år gamle mannen skal være offiser i den russiske etterretningstjenesten GRU, og besøkte Storbritannia i 2016, 2017 og 2018. Alle gangene i mars.

Under det siste besøket skal han ha forlatt Storbritannia 4. mars, samme dagen som Skripal-angrepet, på samme fly som Petrov og Bosjirov.

Fotanka skriver at Scotland Yard har hatt informasjon om 45-åringen helt fra begynnelsen av etterforskningen, men at de har valgt å holde den tilbake.

Forskjellen på 45-åringen og de to andre er at han reiste alene, og at de to andre ble filmet av overvåkningskameraer sammen.

Når det gjelder de to som er siktet så har Storbritannia understreket at de mener begge reiste under dekknavn, men i løpet av de siste tre ukene har Bellingcat, et nettsted for undersøkende journalistikk, publisert det de mener er de to mennenes virkelige identitet.

Ifølge dem er Aleksandr Petrov i realiteten doktor Aleksandr Jevgenjevitsj Misjkin, en militært utdannet lege som er ansatt av GRU.

Ruslan Bosjirov skal ifølge det samme nettstedet være oberst i GRU, Antolij Tsjepiga. Han har mottatt Russlands høyeste æresbevisning - «Helt av den russiske føderasjon».

De britiske myndighetene har ikke ønsket å kommentere opplysningene.

- Var på ferie

De to som foreløpig er siktet for angrepet på Skripal har avvist at de er russiske agenter, og fortalte i et intervju med Russia Today at de var i Salisbury på det aktuelle tidspunktet, men at de var på ferie.

- Våre venner har i lang tid anbefalt oss å reise til denne vakre byen, sa mannen britene har omtalt som Petrov.

Ifølge Bosjirov skal de to ha dratt til Salisbury blant annet for å se en vakker katedral.

- Fra starten planla vi å dra til London, og ha det gøy. Det var ikke forretningsreise. Vi tenkte å besøke London, og så dra til Salisbury. Kanskje nærmet vi oss Skripals hus, men vi vet ikke hvor det er, sa Bosjirov.

Vladimir Putin har avvist at de to er etterretningsagenter, og sa dagen etter intervjuet at de var sivile og at det «ikke var noe kriminelt» med dem.

- Fornærmelse mot folks intelligens

Britiske myndigheter har ikke latt seg overbevise av de to russernes uttalelser.

- Løgnene og de åpenbare fabrikasjonene i dette intervjuet til en russisk statsstøttet TV-kanal er en fornærmelse mot folks intelligens, sa en talsperson for statsminister Theresa May.

Sergej Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en parkbenk i Salisbury i England 4. mars, og kort tid etter ble det kjent at de to hadde blitt utsatt for nervegiften Novitsjok.

Deres tilstand var lenge kritisk, men både far og datter Skripal overlevde. De er plassert på hemmelig sted av britiske myndigheter.