Coronasmitte:

- En tredje smittebølge på vei

Økende smitte i Storbritannia gjør ekspertene bekymret.

NY BØLGE: Lite tydet på at redselen for å bli smittet av coronaviruset var stor da Download Festival i Leicestershire startet denne helga. Foto: PA/NTB.
NY BØLGE: Lite tydet på at redselen for å bli smittet av coronaviruset var stor da Download Festival i Leicestershire startet denne helga. Foto: PA/NTB. Vis mer
Publisert

Professor Adam Finn er sikker på at Storbritannia nå er på vei inn i en tredje smittebølge.

- Smitten går opp, vi kan kanskje være litt optimistisk at den ikke øker ennå raskere, men uansett går den opp. Det tredje smittebølgen er definitivt på vei, sier Adam Finn ifølge The Guardian.

Storbritannia kjemper en kamp for å få kontroll på Delta-variantens spredning over hele Storbritannia. Det kommer etter at Public Health England rapporterte om en økning på 79 prosent i antall tilfeller av deltavarianten.

Kraftig smitteøkning

Viruset, som har sin opprinnelse i India, står nå for om lag 95 prosent av alle nye koronatilfeller i Storbritannia.

11.007 nye smittetilfeller og 19 nye dødsfall er det høyeste antallet registrerte tilfeller på ett døgn siden 19. februar, ifølge britiske myndigheter. Tallene for fredag var litt ned, da var det 10.476 nye tilfeller og 14 nye dødsfall.

FOLKEHAV: Langt fra alle bruker ansiktsmasker når de går ute i offentligheten. Bildet er fra Liverpool. Foto: PA/NTB.
FOLKEHAV: Langt fra alle bruker ansiktsmasker når de går ute i offentligheten. Bildet er fra Liverpool. Foto: PA/NTB. Vis mer

Delta-varianten er definert som en såkalt bekymringsvariant, fordi den gir mer alvorlig sykdom og smitter lettere.

- Vaksinasjon med bare én dose beskytter litt dårligere mot sykdom forårsaket av denne varianten. Heldigvis ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom, også med bare én vaksinedose, er veldig god, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet da en ny risikoanalyse av denne varianten ble lagt fram onsdag.

Flest yngre blir smittet

Antallet nye coronatilfeller i Storbritannia var torsdag denne uka det høyeste på nesten fire måneder. Myndighetene regner med at den er mellom 40 og 80 prosent mer smittsom enn tidligere varianter. De fleste nye tilfellene oppstår blant yngre aldersgrupper som ikke er blitt vaksinert, ifølge NTB.

Det er nå innlagt 1316 personer med coronasmitte på britiske sykehus, mens det var 928 som var innlagt i begynnelsen av juni. Helsemyndighetene sier det er langt flere unge mennesker som nå er innlagt sammenliknet med tidligere.

Nesten 60 prosent av alle voksne er fullvaksinert, mens nesten 43 millioner briter har fått minst en vaksinedose.

Doblet seg

Sykehusinnleggelser har nesten doblet seg. Eksperter sier at den plutselige økningen er drevet av infeksjoner blant yngre mennesker.

Vaksinasjonsprogrammet ble åpnet for personer over 18 år på fredag, og i London er det opprettet provisoriske vaksinasjonsklinikker på fotballstadionene til Chelsea, West Ham United, Tottenham og Charlton.

VAKSINEKØ: I London har myndighetene tatt i bruk fotballstadioner som vaksinasjonsklinikker. Bildet er fra West Ham's London Stadium. Foto: PA/NTB.
VAKSINEKØ: I London har myndighetene tatt i bruk fotballstadioner som vaksinasjonsklinikker. Bildet er fra West Ham's London Stadium. Foto: PA/NTB. Vis mer

- Vi kan konkludere med at kappløpet står mellom vaksineprogrammet, når eldre menneskers får sin andre vaksinedose og Delta-variantens tredje smittebølgebølge. På den måten kan vi unngå en stor bølge av sykehusinnleggelser og dødsfall, sier Adam Finn.

På spørsmål om han føler seg trygg på at vaksinasjoner vil overgå denne corona varianten, svarte han følgende:

- Nei, jeg føler meg ikke trygg, men jeg tror det er grunnlag for optimisme, sier Adam Finn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer