Pakistan

- En tredjedel er under vann

Den verste flommen på minst et tiår herjer landet.

REDDER EIENDELER: En kvinne prøver å få ut eiendeler fra huset sitt, mens vannet rekker til knærne i Jaffarabad i Balochistan, Pakistan. Bildet er tatt i søutten av forrige uke. Foto: Fida HUSSAIN / AFP / NTB
REDDER EIENDELER: En kvinne prøver å få ut eiendeler fra huset sitt, mens vannet rekker til knærne i Jaffarabad i Balochistan, Pakistan. Bildet er tatt i søutten av forrige uke. Foto: Fida HUSSAIN / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Den verste humanitære katastrofen dette tiåret, oppsummerer Pakistans klimaminister Sherry Rehman.

Hun utdyper:

- Pakistan går gjennom sin åttende periode med monsunregn, mens vi normalt bare har tre til fire. Andelen av kraftig flom er sjokkerende.

En tredjedel av landet står nå under vann, uttalte klimaministeren.

1000 mennesker er rapportert omkommet siden monsunregnet startet i juni.

Det kan også være store mørketall. Mange byer nord i Pakistan er isolert ettersom veier og bruer er ødelagt i flommen.

Flere hundre barn

Flere hundre barn er ifølge CNN blant de omkomne. 348 barn skal ha mistet livet i uværet, og ytterligere 1 527 er meldt skadet.

Mandag meldte Pakistans krisemyndigheter - National Disaster Management Authority (NDMA) – at bare siste døgnet har 119 mennesker omkommet, og 71 er skadet i regnet.

Veier, jorder og landsbyer står nå under vann.

- Det er et eneste stort hav, det er ikke noe tørt land hvor vi kan pumpe bort vannet, sier Rehman, skriver den svenske avisa Expressen.

Statsminister Shabaz Sharif uttalte da han besøkte de rammede områdene nord i landet at det ikke har regnet så mye på 30 år.

Evakueres

Minst 180 000 er tvunget til å forlate hjemmet sitt.

Hæren bistår nå med evakuering fra de verst rammende områdene, som Balochistan sørvest i landet. Flomsentre etableres nå flere steder i landet for å hjelpe ofrene. Sindh, som ligger sør i landet, har bedt om 100 000 telt.

BISTÅR: Bevæpnet personell fra den frivillige organisasjonen Alkhidmat Foundation patruljerer et boligområde i provinsen Pakhtunkhwa, mandag 29. august.Foto: Abdul MAJEED / AFP / NTB
BISTÅR: Bevæpnet personell fra den frivillige organisasjonen Alkhidmat Foundation patruljerer et boligområde i provinsen Pakhtunkhwa, mandag 29. august.Foto: Abdul MAJEED / AFP / NTB Vis mer

Regjeringen i Pakistan har erklært krisetilstand og etterlyst internasjonal bistand. Søndag begynte de første hjelpepakkene å ankomme, med blant annet telt og mat.

Over 30 millioner påvirkes

33 millioner mennesker skal i år ha blitt påvirket av flommen. Det tilsvarer hver sjuende pakistaner. Hele distrikt står nå under vann, ifølge klimaministeren.

- Dette er veldig langt fra en normal monsun, sier klimaminister Sherry Rehman.

Årets flom sammenliknes med den som var i 2010, som fram til nå var den verste siden målingene startet. Da omkom over 2000 mennesker og en femtedel av landet lå under vann.

FLOM: Minst åtte omkom i flom i Sør-Korea. Video: Twitter Vis mer

Enorme kostnader

Fram mot 2050 er flom og andre vannkatastrofer ventet å koste verdensøkonomien 56 billioner kroner (en billion er 1000 milliarder). Tørke, stormer og styrtregn i noen av verdens største økonomier kan koste verdensøkonomien dyrt de neste åra. Dette viser en rapport publisert mandag, omtalt av Reuters.

I år har flom oversvømt byer i Kina og Sør-Korea. Flommen har også rammet Pakistan og Afghanistan, mens tørke har satt bøndenes avlinger i fare i Europa.

Fredag orienterte Pakistans statsminister Shehbaz Sharif internasjonale diplomater om krisa. Han uttalte at landet hans, tross et relativt lite karbonavtrykk, står i frontlinjen når det gjelder konsekvensene av klimaendringene. Pakistans innsats må nå rettes mot å stå imot klimaendringene.

Denne uka er det ifølge Yr ventet tørrere vær i Pakistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer