En trollmann er død

I går kveld sovnet høyesterettsadvokat Alf Nordhus stille inn på Smestad sykehjem i Oslo. Kvelden før tok høyesterettsadvokat Tor Erling Staff farvel med en av sine beste kamerater. - Norsk strafferett har mistet en fargeklatt og en trollmann, sier Staff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alf Nordhus var vel den eneste virkelig karismatiske advokaten vi har hatt i norsk skranke. Hver gang han stilte opp i retten var det noe spesielt. Hans elegante og vennlige væremåte, og hans menneskelige sjarm, smittet over på alle i rettslokalet, sier Staff. Han ble kjent med Nordhus for rundt 30 år siden. Da var Nordhus allerede en av de aller største stjernene blant forsvarsadvokatene i Norge.

Aktivt forsvar

Alf Nordhus døde 78 år gammel. For fire år siden ble han rammet av hjerneblødning, men han kom seg raskt på beina igjen. Ved fylte 76 år ble en byste av ham avduket i Oslo Tinghus, og Nordhus fikk gleden av å være til stede.

- Jeg tror man aldri har hatt en slik prosedyreadvokat i Norge. Han var en ener i jussen. Han kunne med sikkerhet tillate seg å gå nye veier, og han kunne bli så herlig forbannet når han møtte urett. Alf var den ene advokaten jeg har sett opp til, sier Staff.
Alf Nordhus kjempet for sine klienter med en inderlig glød og iver. Han deltok også sterkt i den offentlige debatten.

- Alf var en talsmann for det aktive forsvar. Han forenet briljansen med stor faglig tyngde. Hans meget sterke fantasi og rettferdighetsfølelse gjorde ham til en eminent advokat, mener Staff, som tok farvel med sin kamerat torsdag kveld.

- Jeg tror han da var klar over at det gikk mot slutten.

Skrankens mester

Riksadvokat Tor-Aksel Busch møtte Nordhus flere ganger i rettssalen, blant annet under Treholt-saken.

- Andre forsvarere er mer eller mindre gode håndverkere, Alf Nordhus var en kunstner. Skrankens mester er gått bort. Jeg ser ingen som kan fylle hans plass. Siste gang jeg møtte ham var i sommer på sykehjemmet, og da diskuterte vi flere saker. Han tok ingen sannheter for gitt, han etterprøvde alt.

Alf Nordhus var også en ekte Brann-patriot. Leder i Sportsklubben Brann Lars-Henrik Berge mener det er betydningsfullt for en fotballklubb å ha en så markert person som supporter.
- Alf Nordhus var en markert bergenser. Han benyttet nær sagt enhver mulighet til å vise sin trofasthet mot Brann. Identiteten som er bygd opp omkring klubben blir forsterket ved at en slik person helhjertet støtter opp om arbeidet man gjør, sier Berge.

Vidunderlig latter

Norges skuespillerdiva, Wenche Foss, vil blant annet savne Nordhus' latter.

- Jeg traff Nordhus første gang, skal vi se, for minst 40 år siden. Jeg har alltid vært begeistret for ham - både som advokat og som menneske. Vi har hatt flere menneskelige diskusjoner, og jeg husker spesielt godt hans latter. Alf lo så vidunderlig. Jeg kommer til å savne ham, sier Foss.

Under Treholt-saken ble Nordhus svært uenig med både Arne Treholt og medforsvarer Arne Haugestad.
- Det ville vært hyklerisk av meg å ikke si at jeg minnes med sorg den store motsetning mellom ham og meg i Treholt-saken. Men jeg husker Alf som den store ener. Da jeg selv skulle velge forsvarer i en sak jeg hadde i 1973, valgte jeg Nordhus for å bistå meg. Det sier vel alt om hvor mye jeg respekterte ham. Siden skulle vi samarbeide, og da gikk det ikke så bra. Men særlig den yngre advokat Nordhus var en stjerne blant forsvarsadvokatene, sier Haugestad.

Lærdom

Høyesterettsadvokat Hans Stenberg-Nilsen husker best Nordhus' evne til å fange opp poenger i rettsforhandlingene.
- Han greide også å utnytte de små poengene til sin fordel. Var det mulig å få plassert et poeng i en prinsipiell sammenheng, kunne han komme med utredninger på strak arm. Han betydde enormt mye for miljøet, og jeg vet at svært mange har tatt lærdom av arbeidet hans, sier Stenberg-Nilsen.