- En trussel for samfunnet

Politiet frykter den lyssky bransjen omtalt i den omstridte politirapporten. Flere aktører skal ha en fortid i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var Forsvaret som tok initiativ til den hemmelige politirapporten som TV 2 først omtalte mandag. De fryktet at forsvarspersonell var involverte i ulovlig virksomhet knyttet til den private sikkerhetsbransjen.

Ifølge TV2 går det fram av politirapporten at den såkalt spesialiserte sikkerhetsbransjen i Norge er i stand til å utføre angrep mot politikere, samfunns- og næringslivstopper, samt institusjoner og infrastruktur.

- Disse gruppene er en trussel for samfunnet. Miljøet er lukket og vanskelig å få kontroll på, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt, Sveinung Sponheim, til Dagsavisen.

- Det er et voksende miljø, og det er vi svært bekymret for. De er villige til å nå langt for å nå sine mål, sier Sponheim videre.

Slo alarm
Seniortalsmann Petter Lindqvist i Forsvarsstaben sier til E24 at Forsvaret tok kontakt med politiet etter tips og uttalelser om forholdene.

Særlig var det et intervju med torpedo og pengeinnkrever Espen Lie som førte til at Forsvaret ønsket gransking.

- Jeg kjenner til 26 nordmenn som jobber for private selskaper i Irak. 15 av disse jobber for oss, og alle våre ansatte har bakgrunn fra Forsvaret, sa torpedoen og pengeinnkreveren til Dagsavisen i 2005.

- På bakgrunn av dette, tok vi initiativ overfor politiet, fordi vi så at forsvarspersonell ble nevnt, sier Lindqvist.

LYSSKY VIRKSOMHET: - DE er villige til å gå langt for å nå sine mål, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt Sveinung Sponheim om den spesialiserte sikkerhetsbransjen i Norge. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
LYSSKY VIRKSOMHET: - DE er villige til å gå langt for å nå sine mål, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt Sveinung Sponheim om den spesialiserte sikkerhetsbransjen i Norge. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Han forklarer at Forsvarets folk er etterspurt i den private bransjen.

- Det er vokst opp en skog av private selskaper som tar spesialoppdrag i forbindelse med internasjonale militære operasjoner og hvor våre spesialister er etterspurt vare. Derfra er veien kort til arbeidsgivere som står i ledtog med kriminelle, sier han.

Kilder avslørt

Ifølge rapporten skal svært mange av dem som jobber i selskapene ha bakgrunn fra politiet og Forsvarets spesialgrener. De tar oppdrag både i Norge og i utlandet.

Lindquist vil ikke kommentere innholdet i politirapporten, men sier at en rekke informanter nå er avslørt, og dermed ikke kan benyttes lenger.

Mye av virksomheten til den private sikkerhetsbransjen knyttes til ulovlig avlytting. Da TV2 presenterte noe av innholdet i politirapporten mandag, ble det særlig rettet lys mot fonsforvaltningsselskapet Odins mistanker om at Aker og Kjell Inge Røkke hadde drevet ulovlig avlytting i forbindelse med oppkjøpet av Kværner i 2001.

Ifølge TV2 konkluderer rapporten med at Aker drev avlytting i 2001, og at overvåkingen ble utført ved hjelp av den britiske etterretningstjenesten (SAS). Men politiet har i etterkant trukket tilbake anklagene mot Aker og Kjell Inge Røkke. Og Odin, som i rapporten var de som fryktet avlytting, har denne uken uttalt at de aldri mistenkte Aker for ulovlig avlytting.

Aker og Kjell Inge Røkke avviser anklagene.