Ekspert om Trumps «seierstale»:

- En trussel mot demokratiet

President Donald Trump hevder å allerede ha vunnet valget. Det skaper sterke reaksjoner - også blant hans egne.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Slik jeg ser det, har vi allerede vunnet dette valget, sa president Donald Trump ifra talerstolen i Det hvite hus, mens opptellingen av stemmer fortsatt pågår for fullt.

Blant annet hevder presidenten at han har vunnet de viktige vippestatene Pennsylvania og Michigan, til tross for at det fortsatt gjenstår å telle opp mange av stemmene der.

- Sjokkerende

Ekspert på amerikansk politikk og forsker ved Norce forskningssenter, Hilmar Mjelde, sier til Dagbladet at han ikke trodde sine egne ører.

- Jeg hadde ikke trodd jeg skulle høre dette fra en amerikansk president. Trump snakker som en autokrat. Han erklærer seier før stemmene er talt opp. Det amerikanske demokratiet er truet, sier Mjelde rett etter at Trump sto på talerstolen onsdag morgen norsk tid.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

Han mener talen er «sjokkerende og helt ekstraordinær».

For det som viste seg å bli en amerikansk valgthriller, er så langt fra avgjort.

- Som å se en skrekkfilm

Også SV-leder Audun Lysbakken er sjokkert over Trumps tale onsdag morgen.

- Å se den talen var som å se en skrekkfilm. Dette er det verste som kunne skje. Nå får du en situasjon der han påstår at han har vunnet og i praksis prøver å ta stemmeretten bort fra hundretusenvis, kanskje millioner, av amerikanere som kanskje ikke har fått stemmene sine talt opp enda, sier Lysbakken til Dagbladet.

REAGERER: Audun Lysbakken sier nattens tale av Donald Trump var som å se en skrekkfilm. Reporter: Arnhild Aas Kristiansen. Foto: hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

- Dette er en ting autoritære leder gjør. Udemokratiske bøller gjør sånt. Det vi akkurat har sett er et øyeblikk som viser at USA er et demokrati som er i dyp, dyp krise.

I talen hevdet også Trump at en gruppe personer har forsøkt å frata millioner av Trumps tilhengere retten til å stemme, og langer ut mot det han mener er utstrakt juks.

- Vi vil ikke akseptere det, sa presidenten, og fortsatte:

- Dette er juks. Dette er en ydmykelse for USA. Vi var klare for å vinne dette valget. Ærlig talt, vi vant dette valget.

Reaksjonene på Trumps «seierstale» og påstander om svindel, har heller ikke latt vente på seg fra topper i hans eget parti, skriver BBC.

Chris Christie, tidligere guvernør i New Jersey og Trump-rådgiver, langet ut mot talen hos ABC News onsdag morgen.

- Det er et dårlig strategisk valg. En dårlig politisk beslutning, sa Chistie.

Også tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum reagerer, og sier til CNN at han er «veldig bekymret».

- Å bruke ordet juks … Jeg mener det er feil.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Ventet

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole sier grepet fra Trump var varslet.

- Dette har Trump varslet at han ville gjøre. Således burde de som ikke ønsker at USA skal dreie i en autoritær retning være forberedt på dette øyeblikket, sier Restad.

Da visepresident Mike Pence inntok podiet kort tid etter sin sjef, brukte også han formuleringer som vitnet om seier.

DELAWARE: Joe Biden er optimistisk foran sine supportere onsdag morgen. Video: AP Vis mer

Demokratenes kandidat Joe Biden var den første av de to kandidatene til å ta bladet fra munnen valgdagen.

- Vi visste at dette ville ta tid, men hvem visste at det ville pågå til morgenen, kanskje lenger, sa Biden, som også uttalte at «vi føler oss bra over hvor vi er».

- Vi tror vi er på god vei mot å vinne dette valget, sa han.

Bare minutter seinere var Trump ute på Twitter:

- Vi leder STORT, men de prøver å STJELE valget. Vi kommer aldri til å la dem gjøre det. Stemmer kan ikke bli avgitt etter at valgurnene er stengt!, skrev Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer