FORDØMMER: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FORDØMMER: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

- En trussel mot internasjonal fred

Barth Eide fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning.

- Vi fordømmer Nord-Koreas handling på det sterkeste, sier Eide.

- Dette er et alvorlig brudd på normene i prøvestansavtalen, og det er alvorlig fordi det skaper økt spenning i en region der det allerede er betydelige spenninger, sier Eide til NTB.

Han mener at hendelsen er alvorlig nok i utgangspunktet, men er også bekymret for hva atomprøvesprengningen kan føre til i en allerede ustabil region.

- Det er alvorlig fordi det kan utløse nye våpenkappløp i Øst-Asia, noe som bekymrer oss sterkt. Dette er rett og slett en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, mener utenriksministeren.

Eide understreker at det i slike situasjoner er svært viktig at det internasjonale samfunnet står sammen og uttaler seg klart og tydelig.

- Det sterkeste budskapet man kan sende til Nord-Korea nå, er et samlet budskap som kommer fra både Kina og USA og de andre medlemmene fra Sikkerhetsrådet. Hvis det er splid i eller ulikt nivå på reaksjonene, så vil det virke oppfordrende til å fortsette, men jeg tror at et samlet budskap også gi beskjed om hvordan verdenssamfunnet ser på sprengningen, sier Eide.

Han minner om de såkalte sekspartsforhandlingene med Nord-Korea for noen år siden.

- Selv om forhandlingene ikke løste problemene, satte de Kina, Japan, USA, Russland og Sør-Korea ved samme bord. Det i seg selv ga et signal om en samlet internasjonal holdning, og det er viktig å gjenskape det klimaet, ikke minst i lys av at det er spente forhold i denne regionen også ved siden av Nord-Korea, avslutter Eide.

(NTB)