IS-BASTIONEN RAQQA: Dette bildet ble tatt i juni 2014, da IS hadde et propagandatog for å vise sin styrke i Syria og Irak. Gjennom de siste to åra har terrorgruppa stått støtt i sine kjerneområder, men holder nå på å miste grepet. Et angrep på Raqqa kommer nærmere. Foto: Militant photo / AP / NTB Scanpix
IS-BASTIONEN RAQQA: Dette bildet ble tatt i juni 2014, da IS hadde et propagandatog for å vise sin styrke i Syria og Irak. Gjennom de siste to åra har terrorgruppa stått støtt i sine kjerneområder, men holder nå på å miste grepet. Et angrep på Raqqa kommer nærmere. Foto: Militant photo / AP / NTB ScanpixVis mer

- En trussel uten sidestykke mot terrorbyen hvor norske IS-krigere har bosatt seg

På defensiven i Nord-Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni for to år siden erklærte terrorgruppa IS sin egen stat med den syriske byen Raqqa som «hovedstad». Og her har de stått fjellstøt, med base til å planlegge terrorangrep mot Europa og framstøt i Syria og Irak. Men vinden har snudd.

- IS står nå overfor en trussel uten sidestykke mot sitt terreng i Nord-Syria, fra en rekke konkurrerende aktører, påpeker det amerikanske forskningsinstituttet Institute for the Study of War i en analyse i natt.

Raqqa i Nord-Syria har vært gruppas hovedsete siden sommeren 2014, IS-bastionen hvor de svarte flaggene har fått vaie fritt i vinden. Her har flere nordmenn slått seg ned i sin egen lille enklave, for å kjempe for IS.

Her har terrorgruppa opprettet egne domstoler, forbrukerråd, skoler og byråkrati. Og her har de satt avkappede hoder på stolper.Lenge har styrker støttet av USA prøvd å isolere terrorbyen, uten hell. Men nå presses IS tilbake på flere fronter i Nord-Syria.
[bilde= 1, twelve]

Veiene til Tyrkia

Grensa mellom Syria og Tyrkia er 800 kilometer lang og har lenge vært vidåpen for en fri flyt av IS-krigere og smuglergods.

Tusenvis av fremmedkrigere har strømmet inn i Syria gjennom Tyrkia for å kjempe for IS, også nordmenn.

IS-LEDER OG NORDMANN I RAQQA: Bastian Vasquez - helt til høyre - har vært sentral i det lille norske samfunnet i Raqqa. Han ble meldt drept i oktober i fjor. Til venstre står en annen IS-kriger, terrordømte Djibril Abdi Bashir (30) fra Skien. Foto: Politiet
IS-LEDER OG NORDMANN I RAQQA: Bastian Vasquez - helt til høyre - har vært sentral i det lille norske samfunnet i Raqqa. Han ble meldt drept i oktober i fjor. Til venstre står en annen IS-kriger, terrordømte Djibril Abdi Bashir (30) fra Skien. Foto: Politiet Vis mer

Dagbladet har kunnet dokumentere at norske IS-krigere har reist på svipptur fra Syria og inn i Tyrkia for å få legebehandling. Så enkelt har det være å ta seg over grensa. Veiene gjennom Tyrkia er en av hovedpulsårene som holder IS i live, og målet har vært å kutte dem.

Nå kan en av IS' siste transportårer inn i Tyrkia være i ferd med å ryke, påpeker ISW.

USA-støttede Syrian Democratic Forces har nemlig rykket fram mot og omringet den strategisk viktige byen Manbij, et knutepunkt og en gjennomfartsåre for IS. Lørdag bombet USA-koalisjonen byen hvor det fortsatt er titusenvis av sivile.

[bilde= 2, twelve]

Mabnij er isolert, og sjansen for å kunne ta Raqqa øker. Men et annet viktig mål gjenstår.

Mellom Raqqa og Mosul

En annen hovedpulsåre som USA har prøvd å kutte er nemlig den som binder Raqqa sammen med irakiske Mosul. Millionbyen Mosul er terrorgruppas hovedsete i Irak, og sammen er de gruppas to sterkeste byer.

Mosul falt i terrorgruppas hender for nøyaktig to år siden, den 10. juni 2014. 20 000 irakiske soldater la fra seg våpnene og flyktet da 2000 IS-soldater kom kjørende mot byen.

OMRINGET KNUTEPUNKT: IS har de gråsvarte områdene på dette kartet. Den sterke gulfargen viser områder som syriske kurdere (med støtte fra USA) har tatt fra IS siden 1. juni i år. De svakt gule områdene er områder de allerede hadde. De svakt røde områdene kontrolleres av det syriske regimet, mens de sterkt røde delene er områder de har tatt fra IS siden 1. juni. De grønne er opposisjonens områder og seire. Kart: Institute for the Study of War (ISW)
OMRINGET KNUTEPUNKT: IS har de gråsvarte områdene på dette kartet. Den sterke gulfargen viser områder som syriske kurdere (med støtte fra USA) har tatt fra IS siden 1. juni i år. De svakt gule områdene er områder de allerede hadde. De svakt røde områdene kontrolleres av det syriske regimet, mens de sterkt røde delene er områder de har tatt fra IS siden 1. juni. De grønne er opposisjonens områder og seire. Kart: Institute for the Study of War (ISW) Vis mer

IS tok våpnene, plyndret bankene og ble mektigere. Så skaffet de et belte av områder mellom de to hovedbyene, hvor deres krigere, våpen og penger har kunnet reise fritt. Dette har USA og deres allierte prøvd å stoppe.

- ISIS vil trolig miste tilgangen til flyten av fremmedkrigere og forsyninger over grensa i den nærmeste perioden, skriver ISW.

Kampen om Raqqa

Det pågår nå en offensiv mot Raqqa. ISW mener IS nå presses ut av områdene sine nordområdene i Aleppo-provinsen, og heller prioriterer å forsvare seg i kjerneområdene sine, som i bastionen Raqqa.

Syrian democratic forces hevder å ha tatt landsbyer 40 kilometer nord for Raqqa og å presse sørover.Men IS har hatt god tid på å forberede seg på angrep i Raqqa, påpekte kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole i forrige uke. Han fortalte om at IS i enkelte gater har hengt duker mellom husene, så det blir umulig for amerikanske satellitter å se hva som foregår på gata.Sivile nektes å forlate byen. De er også skjold.

Har tapt store områder

IS har på det meste hatt enorme områder i både Syria og Irak, områder større enn det noen kunne forestilt seg før juni 2014.De grønne områdene på dette kartet er imidlertid områder hvor IS mistet hovedinnflytelsen mellom august 2014 og februar 2016, ifølge amerikanerne.Vinden har snudd.

[bilde= 3, twelve]

Men problemet med å bekjempe IS i Syria er imidlertid like stort nå som det alltid har vært: For hvem skal ta over områdene IS mister? Russland, Iran og Hizbollah støtter Assads styrker, som presser på fra sør. mens blant annet USA og Saudi-Arabia støtter opprørsgrupper og kurderne, som presser på fra nord og fra vest.

HAR TAPT OMRÅDER: Dette kartet fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser områdene IS har tapt mellom august 2014 og februar 2016 (i grønt). Før kunne IS operere åpent i disse områdene, nå er det ikke slik lenger. Områdene i oransje hadde de fortsatt hovedinnflytelsen i per februar 2016.
HAR TAPT OMRÅDER: Dette kartet fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser områdene IS har tapt mellom august 2014 og februar 2016 (i grønt). Før kunne IS operere åpent i disse områdene, nå er det ikke slik lenger. Områdene i oransje hadde de fortsatt hovedinnflytelsen i per februar 2016. Vis mer

Noen må kontrollere IS-områdene, og da må erkefiender som Russland og USA, og Iran og Saudi-Arabia, bli enige.

- Disse konfliktene kan være en belastning i den internasjonale kollisjonens kamp mot IS og forsinke framgangen mot IS i Syria, skriver ISW. Selv om IS nå er svekket i Nord-Syria.