«Coronarasisme»

- En tsunami av hat

FN-sjefen sier pandemien har utløst en tsunami av hat. - Trist at uskyldige blir rammet på denne måten, sier norsk ekspert.

HONGKONG: En kvinne går langs Hong Kongs gater iført munnbind, som mange andre rundt henne. Bildet er tatt 27. mars 2020. Foto: Anthony WALLACE / AFP
HONGKONG: En kvinne går langs Hong Kongs gater iført munnbind, som mange andre rundt henne. Bildet er tatt 27. mars 2020. Foto: Anthony WALLACE / AFP Vis mer
Publisert

Coronapandemien har fått store konsekvenser, som overarbeidet helsepersonell, et slag på økonomien og selvsagt over 270 000 dødsfall knyttet til viruset. I tillegg har pandemien ført til en tilsynelatende økning i rasisme.

Tidlig kunne man se tegn på dette. I slutten av januar kunne Dagbladet melde om at det ble rapportert om økende hets, rasisme og fremmedfrykt mot asiater.

I februar omtalte CNN flere eksempler; En mann som i New York angrep en kvinne med munnbind og kalte henne en «syk kjerring», eller en mann som åpent på T-banen i Los Angeles kalte kinesere for skitne, og sa at «alle sykdommer noensinne har kommet fra Kina.»

- Vi, det asiatiske samfunnet, er under angrep, sa Tanny Jiraprapasuke, født og oppvokst i Los Angeles, til TV-kanalen.

- Bryr seg ikke

FNs generalsekretær António Guterres uttalte fredag at coronapandemien slipper løs en «tsunami av hat og fremmedfrykt, utpekelse av syndebukker og skremselspropaganda», skriver nyhetsbyrået AP.

FN: Generalsekretær Antonio Guterres. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP
FN: Generalsekretær Antonio Guterres. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP Vis mer

Guterres sa videre at en negativ holdning til utlendinger har festet rot i gatene og på internett, og viste til spredningen av antisemittistiske konspirasjonsteorier og coronarelaterte anti-muslim-angrep.

Han ba politiske ledere om å vise solidaritet med alle mennesker i ei tid «hvor ekstremister søker etter bytte i det potensielt fortvilte publikummet.»

- Viruset bryr seg ikke om hvem vi er, hvor vi bor, hva vi tror eller andre forskjeller, sa han.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Konspirasjonsteorier

Sindre Bangstad, forsker ved KIFO, påpeker at man har ikke håndfaste data og undersøkelser som kan si noe om coronarasisme foreløpig.

- Men man ser en del ting på sosiale medier og jeg registrerer også at det virker å være en vekst i antisemittiske konspirasjonsteorier. Disse er gjerne knyttet til ideer om finanskapital i USA og at noen med jødisk bakgrunn på en eller annen måte skulle stå bak viruset, sier han til Dagbladet.

Bangstad har også lagt merke til andre teorier som er knyttet til muslimer, i tillegg til at man spesielt i USA kan se en økning i registrert hatkriminalitet mot personer med asiatisk bakgrunn.

- En annen variant jeg har sett av dette er også grov retorikk i forhold til kinesere i Afrika. Det er koblet til en ganske ny idé; Kina har ganske mye investeringer i afrikanske land, og i en del land er kinesere blitt framstilt som de nye kolonialistene som bringer med seg sykdommer.

WUHAN: En ung gutt og en kvinne med munnbind i Wuhan, hvor eksperter mener coronaviruset oppstod, avbildet 5. februar 2020. Foto: Anthony WALLACE / AFP
WUHAN: En ung gutt og en kvinne med munnbind i Wuhan, hvor eksperter mener coronaviruset oppstod, avbildet 5. februar 2020. Foto: Anthony WALLACE / AFP Vis mer

- Foruroligende

President Donald Trump har gjentatte ganger hevdet at viruset stammet fra laboratoriet i Wuhan, til tross for at ekspertene ikke er enige. Han har også kalt det for «Kina-viruset».

- Hva setter han i gang med sånne uttalelser?

- Vi vet jo at personer med høy offentlig profil har stor påvirkning på rasisme. Dette har jo vært foruroligende fra dag én med Trump. Han går svært ofte på retorisk angrep mot utsatte minoriteter. Det begynte med muslimer, så meksikanere, og nå altså kinesere.

Her til lands har en ung kvinne fortalt til Utrop at hun ble utsatt for coronarasisme i mars, mens en far i Molde fortalte til TV 2 at en guttegjeng hadde ropt «coronavirus» etter hans 13 år gamle, halvt asiatiske datter.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump hevder han har bevis for at coronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hva er din oppfatning av coronarasisme her til lands?

- Jeg må si det foreløpig er begrensede eksempler på det. I enkelte kretser var man tidlig ute i Norge tidlig ute med å koble dette til en idé om muslimer som smittebærere, sier Bangstad.

I forrige uke omtalte Dagbladet at det har vært en kraftig økning av coronasmitte blant innvandrerbefolkningen i Norge, og norsksomaliere er verst rammet.

- Men denne typen fortelling synes ikke å ha festet seg noe særlig. Jeg tror folk forstår at det dreier seg om smitteutsatthet knyttet til at norsksomaliere ofte bor ofte trangere og i stor grad arbeider i yrker hvor man er mer eksponert for smitte, for eksempel som bussjåfør, sier Bangstad.

Dårlig forhold

Bangstad mener det er grunn til å anta at en slik global pandemi kommer til å styrke både rasisme og en forestilling om at man må stenge verden ute for å beskytte seg selv.

- Så får man antakeligvis en oppblomstring av ekskluderende nasjonalisme og rasisme. Samtidig er det verdt å reflektere over at denne pandemien tydelig viser at verden er uløselig koblet sammen, og at vi i fundamental grad er i samme båt og avhengige av å samarbeide om fellesmenneskelige utfordringer.

Også Kina-ekspert Torbjørn Færøvik forteller til Dagbladet at han har registrert en økende fiendtlighet mot kinesere i kjølvannet av pandemien.

- Det er rapportert om tilfeller av det, særlig i USA, men også i Storbritannia og flere land i Europa. Det er veldig anti-Kina-stemning i USA nå. Både demokratene og republikanerne står bak Trump i synes på Kina og mener at Kina har hemmeligholdt og er årsaken til mange av dødsfallene i USA, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at det allerede fra før av var et ganske dårlig forhold mellom de to landene, som kom til uttrykk i handelskrigen som ble innledet i 2018.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Uskyldige blir rammet

Færøvik påpeker at det bor mange kinesere i USA.

- Noen har bodd der i generasjoner, og er det nesten 400 000 kinesiske studenter i landet. Mange av dem har stått fram og sagt at de føler de blir rammet også. En sa forleden at «jeg kan ikke gå et skritt uten å bli tatt i forhør fordi jeg er kineser», sier Færøvik og fortsetter:

- Det er gode grunner for å holde Kina ansvarlig for mye av det som har skjedd, men det er trist at helt vanlige kinesere, som er uskyldige, blir rammet på denne måten.

Færøvik sier at Trumps holdning og negative uttalelser om Kina ikke gjør saken bedre.

BEVIS: Utenriksminister i USA, Mike Pompeo, hevder i et intervju med ABC News at det foreligger «enorme bevis» mot Kina. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

- Det er riktig at viruset har sitt opphav i Kina, det mener ekspertene. Men man gjør bare vondt verre å kalle det for «Kina-viruset» Det stigmatiserer hele folket, hele landet. Det er veldig uheldig og kan forsterke mobbing og trakassering av vanlige kinesere.

Eksperten forteller at Beijing reagerer veldig sterkt på Trumps uttalelser, og påpeker at kinesiske aviser og medier fram til nå har vært forsiktige med å kritisere Trump personlig.

- Det kommer av at de vil ha en åpen linje til USA og Trump. Nå ser jeg at de går hardt ut mot utenriksminister Mike Pompeo, og karakteriserte ham som en løgner. Dette er nye og tøffe toner, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer