Smitteeksplosjon og oksygenmangel i India:

- En tsunami har truffet oss

Militærfly og ekspresstog frakter oksygen på spreng til Indias kriker og kroker. Landet står nå for nesten halvparten av ny smitte i verden.

SPRENGT KAPASITET: Så langt er det registrert 16,9 millioner smittetilfeller og 192 310 coronarelaterte dødsfall i India, som har nærmere 1,4 milliarder innbyggere. Sykehuskapasiteten er nå sprengt i flere av av landets delstater. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB
SPRENGT KAPASITET: Så langt er det registrert 16,9 millioner smittetilfeller og 192 310 coronarelaterte dødsfall i India, som har nærmere 1,4 milliarder innbyggere. Sykehuskapasiteten er nå sprengt i flere av av landets delstater. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Indias regjering slo fast at de hadde slått ned smittespredningen, og lettet på tiltakene.

Men nå har situasjonen snudd.

Lørdag satte landet ny smitterekord for tredje dag på rad, med over 340 000 smittede, viser oversikten til Worldometers. De står nå for nesten halvparten av ny smitte i verden, ifølge New York Times.

- Det er en tsunami som har truffet oss. Hva gjør vi for å bygge opp kapasiteten? spurte Høyesterett i Delhi regjeringen lørdag, og ba om en plan for å sikre medisiner og nødvendige medisiner.

Sykehus avviser pasienter

Ifølge Reuters er oksygenmangelen og utfordringene nå så prekære at sykehus har blitt nødt til å avvise pasienter.

Sykehuskjeden Max Healthcare i Nord-India erklærte lørdag nødssituasjon på Twitter og skrev at de bare hadde oksygen for to timers drift igjen, og tagget flere ministere for å nå ut med budskapet.

Noen timer seinere fikk de leveransene de trengte.

Et annen kjede, Fortis Healthcare, skrev samme dag at de «kjører på backup», og ba også om øyeblikkelig hjelp.

- Pasienters liv står i fare, og vi venter på forsyninger. Vi har blitt nødt til å avvise nye innleggelser i Dehli inntil videre, skrev de.

India registrerte over 2760 nye coronadødsfall lørdag, mot over 2600 dødsfall foregående døgn. Det dør nå en ny person med coronasykdom i underkant av hvert fjerde minutt i hovedstadsområdet, skriver Reuters.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad snakker om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Militærfly og ekspresstog

Lederen for landets gassprodusenter sier ifølge NTB at produksjonen er økt som følge av at behovet har skutt i været.

- Vi har overskudd med oksygen ved anlegg som ligger langt unna der den trengs akkurat nå. Men det er noen begrensninger, og den største utfordringen er å få fraktet oksygenet dit det trengs for å dekke det skrikende behovet, sier Saket Tiku.

Jernbaneminister Piyush Goyal sier de har begynt å kjøre ekspresstog med oksygentanker for å møte behovet hos sykehusene.

Regjeringen har også satt inn militærfly for å bringe oksygenet til landets kriker og kroker.

- Eneste mulighet

Så langt er det registrert 16,9 millioner smittetilfeller og 192 310 coronarelaterte dødsfall i India, som har nærmere 1,4 milliarder innbyggere.

Flere peker på regjeringens lettelser, at folk ofte bor tett og en ny, mer smittsom og farlig virusvariant som årsaker til virusets utspring igjen.

- Mangelen på maskebruk og sosial distansering kan ha spilt en rolle, men det virker som at den nye bølgen er drevet av en ny virulent belastning, har blant annet prosessor i global helse ved Harvard Medical School, Vikram Patel, skrevet i et innlegg i Indian Express.

Han mener Indias eneste mulighet til å endre situasjonen er å øke vaksineringer og igjen innføre strenge tiltak i de såkalte røde sonene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer