En tsunami på Sunnmøre kan bli åtte ganger høyere enn den i Japan

Vil utslette blant annet Geiranger og Hellesylt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELLESYLT (Dagbladet): Filmen fra fjordmodellen til SINTEF og animasjonen NGI og Nasjonalt senter for fjellskredovervåkning i Stranda har fått utarbeidet viser et skremmende scenario dersom 70 millioner kubikk fjellmasse raser ut på en gang fra Åkneset i Storforden.

Monsterbølge I løpet av minutter vil bygder som Hellesylt, Tafjord og turistbygda Geiranger bli utslettet av en over 80 meter høy tsunami.

De enorme vannmassene påvirkes av bunnforholdene, og bølgene vil slå fram og tilbake i de stupbratte fjellsidene langs fjorden. Også i Ålesund, over fem mil unna vil bølgen skape store problem.

Flere risikoområder Etter en uke med grusomme bilder fra tsunamiens herjinger i Japan føler vi oss kanskje immune mot lignende katastrofer her i landet. Men slik er det ikke.

Flere steder i landet trues med enorme katastrofer om fjellpartier raser ut. Når det gjelder Åkneset snakker en ikke om det vil skje, men når.

41 omkom Vakre Storfjorden på Sunnmøre trekker tusenvis av turister hvert år, men fjorden har også en mørk side.
Vi skal nemlig ikke lenger tilbake enn 1934 da 41 mennesker omkom av en kjempebølge i Tafjord. Også da som et resultat av at fjellet raste ut. Fortsatt er Tafjord truet av Heggura, en kilometer fra 1934-raset. Men størst er trusselen fra Åkneset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne snakker om opp til 70 millioner kubikk fjellmasse som står i fare for å deise i fjorden. At fjellpartiet vil rase mener forskerne kun er et tidsspørsmål, men de håper og tror på flere små ras.

Flere scenarier - Vi snakker om flere scenarier, men om det verste skulle skje, at hele fjellpartiet raser ut samtidig vil vi altså få en bølge som er på over 80 meter inn over Hellesylt, sier geolog Jarle Hole ved beredskapssenteret som er etablert i nabobygda Stranda. Geologen bor selv i Hellesylt. Han frykter ikke tap av menneskeliv selv om storraset skulle komme.

- Nei, kun om noen bryter politisperringene for å mate katten. Ellers skal bygdene være tom for folk når bølgen kommer. Hole stoler på den nøyaktige overvåkingen av fjellpartiet, og varslingssystemet.

- Vi mener helt sikkert at vi vil få mange forvarsler før det raser ut. At alt skal komme samtidig ser vi på som mindre sannsynlig, men fjellet er i bevegelse og vi kan ikke utelukke det, sier Hole.

Revnen i fjellet er mellom 25 og 30 meter bred og rundt 700 meter lang. Hvert år utvider den seg med ti centimeter, noe som tyder på at et skred er under utvikling. Verst er det på våren da fjellet fylles med vann. Og skulle hele fjellpartiet rase ut vil bølgen nå Hellesylt på rundt fem minutt. Det bekymrer ikke småbarnsfar og gårdbruker Peder Hellebostad.

Ubekymret - For å være helt ærlig så er ikke dette noe jeg går rundt å tenker på, sier bonden som sammen med kone, tre døtre og 80 storfe holder til i en dal innenfor Hellesylt sentrum.

- Vi er i trygg der om bølgen kommer, men ungene går på skole og barnehage i sentrum, og jeg har ekstrajobben min der, da er vi i fareområdet.

- Tenker barna dine på dette?

- Nei, det tror jeg ikke. De har sett nyhetene om det grusomme i Japan, men de har ikke overført det til trusselen de selv lever under. Men to ganger i året har de øvelse på å evakuere. Under disse evakueringsøvelsene er det jo litt guffent å tenke på, men det går fort over.

Stoler på SMS - Dere får SMS om det skulle skje noe?

- Ja, og tyfonene uler. Det er en trygghet selvfølgelig. Og i følge ekspertene har vi god tid på oss om fjellet skulle begynne å yppe seg. Men når raset går kommer bølga fort.

- Er bølga et samtaleemne i Hellesylt?

- Nei. Kanskje når noe kommer i media at det blir diskutert rundt kafebordet, men ikke ellers. Tror de fleste tenker like lite på det som meg. Når det er sagt vet jeg om tilfeller av folk utenfra som har tatt med seg campingvognen fra campingplassen ved sjøen, men plassen har blitt opptatt igjen like fort. Nei, vi står ikke å skuler bekymret ut fjorden, sier Peder Hellebostad.

TENKER IKKE PÅ DET: Lille Helene (4) er lykkelig uvitende om tsunami trusselen i Hellesylt. Pappa Peder Hellebostad (36) tenker heller ikke så mye på bølgen som kan komme.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TENKER IKKE PÅ DET: Lille Helene (4) er lykkelig uvitende om tsunami trusselen i Hellesylt. Pappa Peder Hellebostad (36) tenker heller ikke så mye på bølgen som kan komme. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer