TUNG DAG: Etterlatte får i dag besøke Utøya og se stedet hvor sine kjære ble drept. Helseminister Anne-Grete Strøm-Eriksen sier at det er en tung, men viktig dag. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
TUNG DAG: Etterlatte får i dag besøke Utøya og se stedet hvor sine kjære ble drept. Helseminister Anne-Grete Strøm-Eriksen sier at det er en tung, men viktig dag. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

- En tung, men viktig dag

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen blir med når de etterlatte besøker Utøya i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIEN GÅRD, HOLE (Dagbladet): Utøya er i dag åpnet opp for de etterlatte etter tragedien 22. juli. Rundt 500 personer har takket ja til å tilbringe dagen på øya hvor deres kjære ble drept.

- Nesten alle familiene har takket ja. Det kommer opptil sju personer fra hver familie, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Dagbladet.

På Utøya vil de etterlatte få muligheten til å besøke stedet der deres nære mistet livet. Helseminister Anne-Grete Strøm-Eriksen tror det kan bli et sterkt besøk for mange

- Dette er en tung, men viktig dag, sier helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

- Jeg tror det sier seg selv at det kan bli mye følelser, og det kan sikkert komme ulike reaksjoner. Folk er ulike - vi reagerer ulikt. Men de fleste jeg har snakket med har sagt at det er viktig for dem både å se og oppleve Utøya, og få se stedet der deres kjære ble drept, sier helseministeren til Dagbladet.

Det er lagt opp til at de etterlatte kan tenne lys, ha en privat minnestund og legge ned blomster. I tillegg vil Kripos være til stede og gi dem som ønsker det detaljer om drapet. Helsepersonell vil være til stedet i hele dag, og skal følge opp de som har behov for det.

- Det er en betydelig beredskap på øya. Blant annet har vi et medisinsk team og sjelesorgsteam. Dette er mennesker som er i en dyp sorg. Vi vet av erfaring fra tidligere katastrofer at det for enkelte er en stor belastning å besøke stedet der deres kjære døde. Når vi likevel gjør det, er det fordi vi vet at på sikt gir dette en mulighet til å komme videre. Det kan være et steg for å komme videre i sorgen, sier Larsen.

Også helseministeren skal besøke øya.

- Jeg er her først og fremst som medmenneske. Dette er dagen for de etterlatte. De etterlatte kan ta kontakt med oss hvis de ønsker det, men ellers er dette en dag som de etterlatte skal få ha for seg selv. Vi er bare der som støtte.