Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En tvilers bekjennelser

SVs sjefstviler Heidi Grande Røys tror partiet fortsatt vil være mot EU i framtiden. Les svarene fra dagens nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

47 prosent av SVs sympatisører sier nå ja til EU ifølge en meningsmåling. Stortingrepresentant Heidi Grande Røys er en av tvilerne i partiet, men tror partiet fortsatt vil si nei.

- Jeg har ikkje problem med at SV er et nei-parti, og at SV svært sannsynlig forblir et nei-parti også etter neste runde i landsmøte i 2005, svarer huni dagens nettmøte.

Partileder Kristin Halvorsen har sagt hun tror nei-siden vil tape hvis den ikke greier å overbevise kvinner som Røys. Hvis vi velger å se bort i fra den framidige ja-mannen Bjarne Håkon Hanssen (Ap) er Heidi Grande Røys på vei til å bli vår nye sjefstviler.

- Norge er så tilpasset EU gjennom EØS-avtalen at vi har mistet mye av selvråderetten, samtidig har vi alle ulempene ved å stå utenfor. Kanskje vi burde gå innfor å få bittelitt innflytelse. Jeg vet ikke om vi får så mye mer innflytelse innenfor enn utenfor, men vi sitter i hvert fall med samme bord, sier Røys til Dagbladet.no.

Hun har nemlig ikke for mye tro på hvilken innflytelse lille Norge vil få i Brussel.

- Ja-siden overvurderer voldsomt innflytelsen vi ville få som medlem. Vi har motsatt konjunkturer av EU, og det som vil bli oppfattet som innenriksproblemer av oss her i Norge vil stille absolutt sist i køen i EU, sier Røys.

Nettmøter om EU

EU-debatten er tilbake for fullt. De kommende dagene vil Dagbladet.no la deg møt en serie profilerte EU-debattanter.

Mandag 27.1: Heidi Grande Røys SV/tviler - 13.00
Tirsdag 28.1: Ine Marie Eriksen H/ja - 11.30, Marit Arnstad Sp/nei - 15.00
Fredag 31.1: Karita Bekkemellem Orheim Ap/ja - 12.00
Tirsdag 4.2: Trond Giske Ap/nei - 12.00

Hun tror heller ikke på et sterkt Europa som kan stå imot USA, et viktig argument for radikalere på vippen i EU-saken.

- Mange SV-ere ønsker seg et Europa som ikke er en knehøne for Bush, men jeg har mine tvil så lenge Tony Blair styrer i Storbritannia.

MØTTE LESERNE: Stortingsrepresentant Heidi Grande Røys regnes av SV-leder Kristin Halvorsen som en prøvestein på EU-saken. I dag møtte hun leserne på Dagbladet.no.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media